Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānijas premjerministres Terēza Mejas valdība otrdien mudināja nepārspīlēt nopludinātās valdības analīzes nozīmi, kurā minēts, ka Lielbritānijas ekonomikai pēc "Brexit" klāsies sliktāk, neraugoties uz to, vai tiek panākta vienošanās ar Eiropas Savienību (ES).

Dokuments publiskots, lai sabotētu "Brexit", apgalvo valdības pārstāvji.

Meja iknedēļas kabineta sēdē centās pārliecināt ministrus, ka pirmdien nopludinātais ziņojums bijis tikai provizorisks un tajā nav ņemts vērā valdības vēlamais variants tirdzniecības līgumam ar ES.

Parlamentā "Brexit" ministra vietnieks Stīvs Beikers sacīja, ka nopludinātais ziņojums ir "provizoriskās analīzes selektīva interpretācija. Tas ir mēģinājums sabotēt mūsu izstāšanos no ES".

Ekonomiskās ietekmes izvērtējumā, kas veikta pagājušajā mēnesī un ar ko iepazinusies vietne "BuzzFeed", konstatēts, ka izaugsme visos trijos "Brexit" scenārijos būs vājāka.

Ja Lielbritānija paliktu ES vienotajā tirgū, pateicoties dalībai Eiropas Ekonomiskajā zonā, izaugsme nākamos 15 gadus būtu par 2% zemāka, salīdzinot ar pašreizējām prognozēm.

Ja būtu vispārējs brīvās tirdzniecības līgums ar ES, izaugsme būtu par 5% zemāka, bet ja Lielbritānijai neizdosies panākt jaunu tirdzniecības līgumu un tā atgriežas pie Pasaules Tirdzniecības organizācijas noteikumiem, izaugsme būs par 8% zemāka.

Iepazīstoties ar nopludināto ziņojumu, kļūst skaidrs, kāpēc valdība līdz šim atteikusies publicēt detalizētu "Brexit" analīzi, norādīja proeiropeiskais leiboristu deputāts Kriss Leslijs.

"Valdībai tagad sava analīze jāpublicē pilnā apjomā, lai parlamenta deputāti un sabiedrība var paši redzēt, kāda būs "Brexit" ietekme, un paši spriest, vai mūsu valstij tas būtu pareizi," viņš sacīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!