Foto: Reuters/Scanpix

Militārie uzbrukumi Ukrainā, kuru gaitā tika nogalināti mierīgie iedzīvotāji, ir jāuzskata par teroraktiem, un pēc Doņeckā un Mariupolē nule kā notikušajiem teroraktiem Eiropas Savienībai (ES) ir jāpastiprina sankcijas pret Krieviju, paziņojis Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs.

"Šie uzbrukumi, kuru rezultātā gāja bojā mierīgie iedzīvotāji, tagad Mariupolē, bet pirms tam Doņeckā, ir jāsauc par teroraktiem. Tās ir sekas tām darbībām, un es gribu uzsvērt - Krievijas darbībām, un tai bezatbildīgajai nostājai, kas bija agrāk," ministra teikto citē Lietuvas tīmekļa medijs "Delfil.lt".

Pat ja pieņem, ka prokremliskie kaujinieki it nemaz neklausa Krieviju, tas nemazina tās atbildību kopumā, jo Krievijas Federācija "atbalstīja, deva politisku impulsu un mūsdienīgu Krievijas armijas bruņojumu", atgādināja ministrs.

Lai izvairītos no tālākas konflikta eskalācijas, ES ir jāpastiprina Krievijai noteiktās sankcijas, sacīja Linkevičs.

"ES ir jāīsteno politika, kādu tā ir nolēmusi veikt, un vēl vairāk jāpastiprina sankcijas. Protams, vienmēr ir vajadzīgs dialogs, bet izolācijai ir jābūt vienam no soļiem, lai kaut ko mainītu šajā situācijā," uzsvēra ministrs.

ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni, reaģējot uz sestdien notikušo Mariupoles apšaudi, kurā tika nogalināti vairāki desmiti mierīgo iedzīvotāju, brīdināja, ka Ukrainas konflikta eskalācija "neizbēgami novedīs pie tālākas nopietnas attiecību pasliktināšanās starp ES un Krieviju".

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas novērotāji apliecinājuši, ka Mariupole apšaudīta no prokremlisko kaujinieku kontrolētās teritorijas.

ES , ASV un NATO Mariupoles apšaudīšanā apsūdzējušas prokremliskos kaujiniekus un Krieviju.

Mariupoles apšaudē ar reaktīvajām mīnmetēju iekārtām "Grad", ko sestdien veica Krievijas finansētās un apbruņotās teroristu bandas, tika nogalināti 30 cilvēki, bet vairāk nekā 90 - ievainoti.

Teroristu šāviņi sestdien Mariupolē trāpīja 53 daudzstāvu namiem, 14 privātmājām, četrām skolām un trim bērnudārziem.

Krievija februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu.

Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!