Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas paziņojumi par daļēju spēku atvilkšanu no Sīrijas jāvērtē piesardzīgi, nogaidot, kamēr tie tiks pierādīti ar darbiem, uzskata Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs, kas šobrīd uzturas vizītē Ukrainā.

"Tāpat kā visus Krievijas paziņojumus, [arī šos] būtu jāvērtē piesardzīgi, kamēr nav redzams, kā tas darbojas realitātē," ministrs sacījis ziņu aģentūrai BNS pa tālruni no Ukrainas.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien deva savam aizsardzības ministram Sergejam Šoigu rīkojumu sākt lielākās Sīrijā izvietotā Krievijas armijas kontingenta daļas atvilkšanu, paziņojot, ka "uzdevums, kas izvirzīts Aizsardzības ministrijai un bruņotajiem spēkiem, būtībā ir izpildīts".

Tomēr otrdien Krievijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis paziņoja, ka Krievijas kara aviācijas spēki, kas paliks Sīrijā pēc kontingenta lielākās daļas atgriešanās dzimtenē, turpinās veikt uzlidojumus teroristu objektiem.

Linkevičs neslēpis, ka Krievijas prezidenta paziņojumi par izvirzīto mērķu sasniegšanu viņam izraisa šaubas.

"Atceroties Krievijas karaspēka ievešanu Sīrijā, kad tika teikts, ka mērķis ir cīnīties ar teroristiem, jāteic, ka šis mērķis nav sasniegts. Tas nozīmē, ka bija kaut kādi citi mērķi," viņš secinājis.

Nevalstiskās organizācijas, kas seko kara gaitai Sīrijā, ne vienreiz vien atzinušas, ka Krievijas aviācijas uzlidojumi bijuši vērsti ne tikai pret teroristiskajiem grupējumiem, bet arī pret civiliedzīvotājiem vai opozīciju, kas cīnās ar prezidenta Bašara al Asada spēkiem.

Krievijas bruņotie spēki Sīrijas pilsoņkarā valsts prezidenta Bašara al Asada pusē iesaistījās septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!