Foto: AP/Scanpix

Ukraina joprojām ir aicināta pievienoties Muitas savienībai, taču Maskava neko neuzspiež Kijevai, ceturtdien paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

"Mēs nevienam neko neuzspiežam, taču, ja mūsu [ukraiņu] draugi vēlas kopīgi strādāt [pie Muitas savienības], mēs esam gatavi turpināt šo darbu ekspertu līmenī," uzstājoties ar ikgadējo uzrunu Federālajā sapulcē, ceturtdien sacīja Putins.

Muitas savienībā līdzās Krievijai ietilpst arī Kazahstāna un Baltkrievija, bet šai savienībai vēl plāno pievienoties arī Armēnija un Kirgizstāna.

Vairums analītiķu gan uzskata, ka savienība būs pilnvērtīga tikai tad, ja tai pievienosies arī Ukraina.

Tikmēr Putins ceturtdien paziņoja, ka līdz nākamā gada maijam Krievija plāno arī panākt galīgo vienošanos par Eirāzijas Ekonomiskās savienības izveidi.

"Reāli sasniegumi Eirāzijas integrācijā tikai vairos citu kaimiņu, tostarp mūsu ukraiņu partneru, interesi," prognozēja Kremļa saimnieks, atklājot, ka Ukraina jau ilgstoši paudusi vēlmi pievienoties daļai no Muitas savienības līgumiem.

"Mūsu integrācijas projekts balstīts uz līdzvērtīgām tiesībām, uz reālām ekonomikas interesēm," Putins skaidroja televīzijas tiešraidē pārraidītajā uzrunā. "Mēs sistemātiski turpināsim virzīt Eirāzijas procesu, neiestājoties pret citiem integrācijas projektiem, arī ne pret tik nobriedušu projektu kā Eiropa."

Putins arīdzan uzsvēra, ka Krievija "neuzdodas par kaut kādu lielvaru, kas tiecas uz pasaules hegemoniju".

"Mēs neaizskaram neviena intereses, mēs nevienam neuzspiežam savu aizsardzību, mēs nevienu nemācām, kā dzīvot," norādīja Putins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!