Foto: RIA Novosti/Scanpix
Amerikas Savienotās Valstis (ASV) neizslēdz iespēju ieviest sankcijas pret Ukrainu, paziņojusi ASV Valsts departamenta pārstāve Džena Psaki, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Neieslīgstot detaļās, varu teikt, ka mēs izskatām tālākas politikas variantus. Lēmums nav pieņemts, tostarp, par sankcijām. Taču es negrasos izklāstīt detaļas," paziņojusi ASV pārstāve, komentējot notikumus Ukrainā naktī uz trešdienu, kad Kijevā norisinājās sadursmes starp protesta akciju dalībniekiem un miliciju.

Atbildot uz jautājumu par to, kas, ASV ieskatā, būtu darāms Ukrainas valdībai, viņa atzinusi, ka tai nepieciešams atgriezties pie dialoga ar Eiropas Savienību (ES), kā arī "ieklausīties pašu tautas balsī".

Iepriekš ASV valsts sekretārs Džons Kerijs paudis "riebumu" pret Ukrainas lēmumu pret protestētājiem cīņā sūtīt milicijas spēkus.

Opozīcijas un Ukrainas prezidenta pārrunas iespējamas tikai tai gadījumā, ja tām piekritīs Kijevas protesta akciju dalībnieki, paziņojis "Batkivščina" ("Tēvzeme") frakcijas līderis Arsēnijs Jaceņuks.

Iepriekš Viktors Janukovičs vērsās pie opozīcijas, piedāvājot tai iesaistīties dialogā. Viņš aicināja iesaistītos rīkoties saskaņā ar Ukrainas konstitūciju un likumiem. Janukovičs arī paziņojis, ka pats personīgi ir gatavs sēsties pie apaļā galda.

"Aicinu visu politiskos spēku pārstāvjus, svētos tēvus, sabiedrības pārstāvjus uz nacionāla līmeņa dialogu. Es personīgi esmu gatavs dalībai šādā diskusijā," paziņojis prezidents. Viņš izteicies, ka valdība "nekad nepielietos spēku pret mierīgām sapulcēm".

Savukārt Ukraiņu nacionālistu partijas Visukrainas savienība "Svoboda" ("Brīvība") parlamenta frakcijas vadītājs Oļegs Tjagņiboks paziņojis, ka opozīcija neiesaistīsies dialogā ar valdību, kamēr netiks izpildītas protestētāju prasības - arestēto aktīvistu atbrīvošana un atteikšanās pielietot spēku pret protestētājiem Kijevā.

"Berkut" kaujinieki trešdien no rīta mēģināja triecienā iebrukt protestētāju ieņemtajā Kijevas domes ēkā, tomēr, sastopot aktīvu protestētāju pretdarbību, bija spiesti atkāpties.

Kijevas Neatkarības laukumā - opozīcijas protestu kustības epicentrā - un pie Kijevas domes ēkas trešdien bija pulcējušies vismaz 30 000 protestētāju.

Ukrainas Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka sadursmēs Kijevas centrālajās ielās dažādus ievainojumus guvuši 10 valsts iekšējo spēku pārstāvji, bet pēc palīdzības vērsušies 30 cilvēki, no kuriem 15 nogādāti slimnīcā.

Nemieri Ukrainā turpinājās arī naktī uz ceturtdienu, taču par vērienīgām sadursmēm netiek vēstīts.

Kā vēstīts, novembra beigās Viļņā notikušajā Austrumu partnerības samitā Janukovičs neparakstīja gaidīto asociācijas līgumu ar ES un kopš tā brīža Kijevā norisinās opozīcijas protesta akcijas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!