Foto: Reuters/Scanpix

Viena no Ukrainas iekšējā karaspēka vienībām, kurai naktī uz trešdienu Kijevas centrā bija triecienā jāieņem protestētāju pulcēšanās vietas, atteikusies pildīt pavēli, pavēstīja kalnraču neatkarīgās arodbiedrības priekšsēdētājs Mihails Voliņecs.

Tas noticis konfrontācijas izšķirošajā brīdī. Drošības dienesti bija spiesti veikt rotāciju, un šī laika bijis pietiekami, lai gatavotā trieciena vietā sapulcētos protestētāju papildspēki.

Protestētāju ieņemtajam "arodbiedrību namam uzbruka no diviem flangiem. Vienā flangā iekšējā karaspēka vienība atteicās izpildīt komandu, drošības dienesti bija spiesti veikt rotāciju, un šī laika pietika, lai sanāktu kijevieši. Mūsējo kļuva vairāk, un spēku samērs izmainījās," viņš sacīja.

Nav bijis tā, ka miliči demonstrantus būtu tikai atspieduši. Protestētāji sisti un arestēti, sacīja Voliņecs.

Naktī uz trešdienu aptuveni 400 iekšējā karaspēka karavīru un milicijas īpašo uzdevumu vienības "Berkut" kaujinieku atbrīvoja no barikādēm un telšu pilsētiņām Kijevas valdības kvartāla ielas.

Drošības dienestiem mēģinot likvidēt opozicionāru posteni Luterāņu un Bankas ielas krustojumā, izraisījās sadursmes.

"Berkut" kaujinieki trešdien no rīta mēģināja triecienā iebrukt protestētāju ieņemtajā Kijevas domes ēkā, tomēr, sastopot aktīvu protestētāju pretdarbību, bija spiesti atkāpties.

Kijevas Neatkarības laukumā - opozīcijas protestu kustības epicentrā - un pie Kijevas domes ēkas trešdien jau sapulcējušies 25 000 protestētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!