Foto: AFP/Scanpix
Piektdienas rītā Viļņā Austrumu partnerības samita laikā Gruzija un Moldova parafēja jeb saskaņoja ar Eiropas Savienību (ES) galējo asociācijas un tirdzniecības līguma versiju.

Līguma parafēšana nozīmē tā teksta galējo saskaņošanu. Līgumu parafējot, abas puses piekrīt līguma gala tekstam gan juridiski, gan politiski.

Pēc līguma parafēšanas Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Borozu sacīja, ka tagad ES ar Moldovu un Gruziju saista ciešas ekonomikas saites.

Eksperti un politiķi lēš, ka pašu līgumu oficiāli varētu noslēgt nākamā gada laikā.

Samita laikā līgumu parakstīt bija paredzēts arī Ukrainai, taču tās no šāda soļa atteicās.

Asociācijas līgumi tiek slēgti starp ES un tā sauktajām trešajām valstīm (kas nav nedz ES dalībvalstis, nedz ES kandidātvalstis). Tie rada vieglākus apstākļus un tiesisku pamatojumu ES, lai varētu ar šo "trešo valsti" sadarboties attīstības, politikas, tirdzniecības, sociālo lietu, kultūras un drošības jomas jautājumos. Šie līgumi dod tiesisko bāzi ciešākai sadarbībai starp ES un kādu trešo valsti, kas nākotnē arī reāli varētu kļūt par ES dalībvalsti.

Jau ziņots, ka ceturtdien, 28. novembrī, sākās divu dienu ilgais Viļņas ES Austrumu partnerības samits, kurā paredzēts novērtēt, kādā tempā sešas postpadomju valstis ir pietuvojošās integrācijai ES.

Uz Austrumu partnerības (AP) samitu ieradušies teju visu ES valstu līderi, kā arī AP valstu - Armēnija, Azerbaidžāna, Baltkrievija, Gruzija, Moldova, Ukraina - prezidenti, premjeri un ārlietu ministri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!