Foto: White House

ASV prezidents Baraks Obama piektdien solīja rīkoties, lai apturētu valstī vardarbību, kurā tiek izmantoti šaujamieroči, tādējādi reaģējot uz vairāk nekā 400 tūkstošu cilvēku parakstītām tiešsaistes petīcijām, kas ievietotas Baltā nama izveidotā mājaslapā pēc pagājušajā nedēļā notikušās apšaudes Konektikutas štata sākumskolā.

"Dažu dienu laikā pēc sirdi plosošās traģēdijas Konektikutas štata Ņūtaunas pilsētā simtiem tūkstoši no jums visos 50 štatos ir parakstījuši petīcijas, lūdzot mūs nopietni rīkoties, lai risinātu epidēmisko vardarbību ar šaujamieročiem šajā valstī," Obama teica tiešsaistē ievietotā videouzrunā.

"Mēs jūs dzirdam," paziņoja ASV prezidents.

Obama ir aicinājis Kongresu pieņemt likumus, kas aizliedz aizliegums civiliedzīvotājiem glabāt un nēsāt kaujas ieročus, kā arī paredzēts aizliegums tirgot lielas ietilpības aptveres un novērst likumu nepilnības, kas dod iespēju iegādāties šaujamieročus bez pircēja personības iepriekšējas pārbaudes.

ASV prezidents devis rīkojumu viceprezidentam Džo Baidenam vadīt darba grupu, kas izpētītu iespējas novērst masu apšaudes, tostarp uzlabojot garīgās veselības aprūpes pieejamību un samazinot vardarbību popkultūrā.

"Es darīšu visu, kas ir manos kā prezidenta spēkos, lai veicinātu šos centienus, jo, ja ir kaut viena lieta, ko mēs kā valsts varam darīt, lai pasargātu mūsu bērnus, mēs esam atbildīgi to darīt," videouzrunā uzsvēra Obama.

"Tomēr, kā jau teicu iepriekš šonedēļ, es nevaru to izdarīt viens. Man ir nepieciešama jūsu palīdzība," viņš piebilda.

Obama pauda aicinājumu ikvienam pilsonim, tiesībsargājošo institūciju pārstāvjiem un ieroču īpašniekiem rīkot publiskas kampaņas un rakstīt petīcijas, lai parlaments atbalstītu viņa ierosinātās reformas.

14.decembrī Sendihukas sākumskolā ASV Konektikutas štata Ņūtaunas pilsētā notika slaktiņš, kurā 20 gadu vecs jaunietis nošāva 20 bērnu un sešus pieaugušos. Pirms tam viņš mājās nošāva savu māti, bet vēlāk izdarīja pašnāvību.

Tas bija pēdējais incidents pēdējo divu gadu laikā, pēc kura pastiprinājās aicinājumi veikt reformas, lai samazinātu šādu uzbrukumu iespējamību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!