Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele un jaunais Francijas prezidents Fransuā Olands, kurš pēc inaugurācijas otrdien devās uz Berlīni savā pirmajā ārvalstu vizītē, kopīgajā preses konferencē otrdien vakarā paziņojuši par nodomu darīt visu, lai palīdzētu Grieķijai pārvarēt krīzes sekas un noturētu šo Dienvideiropas valsti eirozonā, vēsta ārvalstu mediji.

"Mēs gribam, lai Atēnas paliktu eirozonā. Mēs redzam, ka tāpat uzskata lielākā daļa Grieķijas ļaužu," paziņojusi Merkele. Viņa izteikusi cerību, ka noslēgtais memorands ar Eiropas Savienību un Starptautisko valūtas fondu par stingrajiem taupības pasākumiem tiks ievērots.

Merkele arī atzīmējusi,ka "Grieķija ir Eiropas Savienības un eirozonas daļa".

Tāpat uzskata arī jaunais Francijas prezidents, kurš izteicis cerību, ka jaunajās Grieķijas parlamenta vēlēšanās, kas notiks jūnijā, "grieķi aizstāvēs kursu palikšanai eirozonā". Olands akcentējis, ka Eiropa atbalstīs grieķu centienus, lai valsts ekonomikā atkal atsāktos izaugsme.

Jau vēstīts, ka Grieķijas politiķi arī otrdien nespēja izveidot valdību, tāpēc tiks rīkotas jaunas parlamenta vēlēšanas. Trešdien tiks izveidota pagaidu valdība, kas darbosies līdz vēlēšanām.

Grieķija ir bez valdības kopš 6.maijā notikušajām parlamenta vēlēšanām, kuras sašķēla parlamentu iepriekšējās valdības pieņemto taupības pasākumu atbalstītājos un pretiniekos. Iepriekšējās valdošās koalīcijas partijas "Jaunā demokrātija" (ND) un Panhellēnistiskā sociālistiskā kustība (PASOK) vēlēšanās cieta lielus zaudējumus, jo vēlētāji sodīja PASOK un ND par to valdības veiktajiem taupības pasākumiem, lai saņemtu starptautisko aizdevumu.

Tieši jautājums par solīto taupības pasākumu tālāku īstenošanu bija viens no būtiskākajiem klupšanas akmeņiem sarunās par valdības izveidi pēc 6.maija vēlēšanām. Tiesa, ja Grieķija neturpinās saistības, ko tā uzņēmās apmaiņā pret starptautisko finanšu palīdzību, tad tai jauna finansiāla palīdzība netiks sniegta, kas valsti var novest līdz defoltam jeb maksātnespējai un izstāšanās no eirozonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!