Foto: Reuters/Scanpix/ LETA

Tiesa Pakistānas ekspremjeram Navazam Šarifam piespriedusi 10 gadu cietumsodu par korupciju saistībā ar smalkiem dzīvokļiem Londonā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Viņa meita Marjama Šarifa saņēmusi septiņu gadu cietumsodu, bet viņas vīrs Safdars Avans – vienu gadu ieslodzījumā. Šarifs apsūdzības sauc par politiski motivētām.

Gan Šarifs, gan viņa meita pašlaik atrodas Londonā, kur ekspremjera sieva Kulsoma Navaza ārstējas no vēža.

Tiesas spriedums pamatots faktā, ka Šarifam pieder īpašumi, kas pārsniedz viņa ienākuma līmeni, tāpat viņš sodīts par to, ka nav sadarbojies ar Nacionālo pretkorupcijas biroju.

Arī meita notiesāta par korupcijas noziegumiem un nesadarbošanos ar izmeklēšanu, bet viņas vīrs – par nesadarbošanos ar izmeklēšanu.

Šarfiam un Marjamai tāpat piespriests naudassods – attiecīgi deviņi un 2,2 miljoni eiro.

Lieta saistīta ar vairākiem nekustamajiem īpašumiem Londonā. To esamība nāca gaismā pēc tā saucamās Panamas dokumentu noplūšanas 2015. gadā, kad atklājās daudzu pasaulē ietekmīgu cilvēku slēptās bagātība.

Dokumenti norādīja, ka vairāki Šarifa bērni ir saistīti ar ofšoru kompānijām, kas izmantotas naudas pārvedumiem, un īpašumiem ārvalstīs, tostarp luksusa klases dzīvokļiem.

Šarifa ģimene apgalvo, ka īpašumi iegūti godīgā ceļā. Tiesas spriedums paredz Londonas dzīvokļus konfiscēt.

Spriedums nolasīts neilgi pirms 25. jūlijā gaidāmajām vispārējām vēlēšanām Pakistānā. Šarifam kriminālvajāšanas dēļ liegta iespēja kandidēt. Viņa centriski labējo partiju PML-N tagad vada viņa brālis Šahbazs Šarifs.

Pēc Panamas dokumentu noplūšanas Šarifs 2017. gadā zaudēja premjera krēslu – Augstākā tiesa nolēma apturēt viņa pilnvaras. Viņam bija palicis mazāk nekā gads, lai viņš kļūtu par pirmo Pakistānas premjeru vēsturē, kurš spējis saglabāt amatu visu pilnvaru termiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!