Foto: AFP/Scanpix

Pēc trešdien notikuša uzbrukuma Krievijas vēstniecībai Lībijas galvaspilsētā Tripolē, Maskava ceturtdien evakuējusi pārstāvniecības darbiniekus un viņu ģimenes locekļus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Evakuētie ieradušies Tunisijā, no kurienes lidos tālāk uz Krieviju, ceturtdien paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija. Tikmēr Krievijas saites ar Lībiju turpināšot uzturēt Maskavas diplomāti Tunisijā.

Trešdien notikušajā uzbrukumā vēstniecības kompleksam, kurā bojāts īpašums un automašīna, neviens Krievijas pilsonis nav cietis, bet neapstiprināta informācija liecina par divu lībiešu nāvi.

Uzbrucēji gribējuši atriebties par kāda “Lībijas virsnieka” nāvi, kurā vainojama Krievijas pilsone, liecina vēstniecības rīcībā esošā informācija. Minētā sieviete aizturēta par virsnieka noduršanu, iespējams, viņa bijusi upura sieva, taču informācija ir pretrunīga, norāda BBC.

Vietējie kaujinieki uzskata, ka krieviete virsnieku nodūrusi, jo viņš atbalstījis pret Muamaru Kadafi vērsto sacelšanos.

Lībijas jaunā valdība cenšas nodrošināt kārtību valstī, kur kopš ilgus gadus valdījušā Kadafi gāšanas saimnieko daudzi bruņoti grupējumi, kas nav nolikuši ieročus pēc 2011. gada revolūcijas beigām.

Jaunā Lībija izrādījusies nedroša vieta ārvalstu vēstniecībām. Pagājušā gada septembrī uzbrukumā ASV konsulātam Bengāzī gāja boja četri cilvēki, to skaitā ASV vēstnieks Kristofers Stīvenss.

Aprīlī sprādzienā pie Francijas vēstniecības ievainoti divi franču sargi un vairāki vietējie iedzīvotāji. Jūnijā spridzeklis atrasts pie Itālijas vēstniecības, bet Lielbritānijas vēstniecība maijā drošības apsvērumu dēļ evakuēja daļu personāla.

2011. gadā Lībijā sākās tautas sacelšanās un pilsoņu karš, kura laikā gāza diktatoru Muamaru Kadafi. 20. oktobrī pēc pēdējā Kadafi atbalstītāju bastiona Sirtas krišanas nemiernieki gāzto diktatoru nogalināja.

Kopš tā laika lielas problēmas jaunajai valdībai rada daudzās bruņotās grupas, kas pēc revolūcijas beigām nav nolikušas ieročus, kuri lielā skaitā valstī pieejami no Kadafi armijas krājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!