Foto: RIA Novosti/Scanpix

Poļu aktīvisti izveidojuši "Facebook" lapu un vēlas panākt, lai pāri valsts robežai un Eiropas Savienības (ES) teritorijā netiktu ielaisti Krievijas Mototūrisma federācijas rīkotā Uzvaras dienas brauciena uz Berlīni dalībnieki, vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

Krievijas motociklisti par godu 70. gadadienai kopš nacisma sagrāves ieplānojuši tūri no Maskavas uz Berlīni, šķērsojot Baltkrieviju, Poliju, Slovākiju, Austriju un Čehiju. Pa ceļam paredzēts apmeklēt kara un holokausta memoriālus, padomju karavīru kapus, bet iebraukšana Vācijas galvaspilsētā ieplānota 9. maijā, kad Krievija svin savu Uzvaras dienu. 

"Tā mērķis ir patriotisku sajūtu radīšana dalībniekos, apmeklējot dažādus gadadienas pasākumus," noliedzot jebkādu brauciena saistību ar politiku, skaidro tā organizators Andrejs Bobrovskis. Braucienā piedalīsies 30 – 40 motociklistu, viņš lēš.

Tūrē piedalīsies arī ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu saistītā motokluba "Night Wolves" biedri. Klubs aktīvi atbalsta Ukrainai piederošās Krimas pussalas okupāciju un prokrieviskos kaujiniekus Donbasā. "Night Wolves" aktīvisti pirms Krimas okupācijas piedalījās ieroču noliktavu sagrābšanā, bet nesen Krievijas televīzijā demonstrēta filma atklāj, ka motociklisti nolaupījuši vismaz vienu Ukrainas virsnieku.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

"Night Wolves" biedru braukšana cauri Eiropai nešķiet pieņemama daudziem poļu aktīvistiem. Tiklīdz kā Eiropā tapa zināms par braucienu, Polijā tika izveidota "Facebook" grupa "Pret Krievijas bandītu braukšanu cauri Polijai".

Vairāk nekā 8000 cilvēku ir parakstījuši petīciju, ka būtu jāaizliedz brauciena rīkošana Eiropas Savienības (ES) teritorijā un ka nedrīkst kolonnai ļaut šķērsot Polijas robežu.

"Galvenais iemesls [pret braucienu] ir Krievijas agresija Ukrainā. "Night Wolves" bija viena no pirmajām grupām, kas devās uz Krimu un aģitēja par Putinu. Viņi parādījās arī Donbasā un tur karo. Viņiem ir biedri, kas karo pret oficiālajiem Ukrainas spēkiem," skaidro viens no "Facebook" grupas veidotājiem Jareks Podvorskis.

Lai gan Berlīnes brauciena organizators Bobrovskis norāda, ka tas nav "Night Wolves" projekts, pats kluba vadītājs, par Putina draugu nereti dēvētais Aleksandrs Zaldostanovs ("Ķirurgs") "Radio Brīvā Eiropa" atklāj, ka klubs ir šī pasākuma organizētājs.

Foto: AFP/Scanpix

"Ķirurgs", kurš par piedalīšanos Krimas aneksijā ir iekļauts ASV un Kanādas "melnajos sarakstos", vēl nezina, vai pats dosies braucienā. Viņš pauž nesaprašanu, kāpēc poļi izrāda tādu pretestību šim braucienam, ja jau viņš nav iekļauts ES "melnajā sarakstā".

Bobrovskis stāsta, ka plāno sazināties ar poļu aktīvistiem. "Dabīgi, ka mēs negribam nekādus konfliktus. Mums nav nekādu ekstrēmu nodomu. Mūsu mērķis ir ļoti vienkāršs, vēsturisks – godināt senčus un, protams, tikt līdz Berlīnei 9. maijā," viņš stāsta.

Situācija gan nav tik vienkārša, norāda Podvorskis, stāstot, ka poļi atceras, kā Padomju Savienība un Hitlera Vācija sadalīja Poliju. Atceras padomju zvērības, piemēram, tūkstošiem poļu slaktiņu Katiņas mežā un to, ka Sarkanā armija neaizgāja no Polijas, kad Vācija bija sakauta.

"Poļiem 50 gadu padomju okupācija bija ilgs laiks. Daudzi tika noslepkavoti un daudzi izsūtīti uz Sibīriju. Mums šis brauciens cauri Polijas teritorijai ir pilnībā nepieņemams. Mēs ceram, ka viņiem aizliegs iebraukt Polijā," stāsta Podvorskis.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

"Ja nē, mēs bloķēsim ceļus un lūgsim vietējās varasiestādes pārliecināties, vai viss ir stingri saskaņā ar likumiem," atklāj aktīvists. Polijas valdība plānoto braucienu nav komentējusi.

Bobrovski konfrontāciju iespējamība nebiedē. "Ja mēs sastapsimies ar huligāniem, mēs rīkosimies ar viņiem kā ar huligāniem. Mēs nepārkāpjam nekādus likumus. Mēs respektējam vietējās tradīcijas un likumus, tāpēc nepieļausim nekādu agresīvu darbību ne pret vienu. Mums ir labi nodomi," apgalvo motobrauciena kurators.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!