Foto: Vida Press

Industrializācijai uzņemot apgriezienus un cilvēkiem pārceļoties uz pilsētām, kopš 50. gadiem Padomju Savienībā par vienu no lētākajiem un ātrāk uzbūvējamajiem mājokļiem kļuva PSRS līderim Ņikitam Hruščovam par godu iesauku guvušās tipveida daudzdzīvokļu ēkas jeb hruščovkas. Tagad Krievijas prezidents Vladimirs Putins iecerējis tās nojaukt, ziņo portāls "Radio Brīvā Eiropa".

Medijs norāda, ka mūsdienās par šo ēku kvalitāti varot vien pasmīkņāt – tās ir lētas, būvētas ar "papīrplānām" sienām un zemiem griestiem, turklāt piecu stāvu dizains atļāva izvairīties no papildu izmaksām, ko prasītu liftu izbūve. Uzsākot masveida ēku būvi, to plānotāji bijuši pārliecināti, ka tās ir tikai pagaidu variants pirms pamatīgāku māju būvniecības. Hruščovs bija ieplānojis, ka tām nevajadzētu stāvēt ilgāk par 25 gadiem.

Par spīti notecējušajam termiņam, drūmās daudzdzīvokļu mājas veseliem pilsētu kvartāliem turpina pastāvēt vēl vairākas desmitgades pēc PSRS sabrukuma. Tiek lēsts, ka kopumā Maskavā vien šāda tipa daudzdzīvokļu mājās dzīvo aptuveni 1,6 miljoni cilvēku.

Savulaik hruščovkas nojaukt plānoja iepriekšējais Maskavas mērs Jurijs Lužkovs. Viņš jau 1999. gadā lika pamatus plānam aptuveni desmit gadu laikā nojaukt vairāk nekā 1700 blokveida celtņu. Lai gan plānam bija jānoslēdzas jau 2011. gadā, ekonomiskā krīze grandiozos plānus apturēja, un blokmājas stāv vēl šodien.

Tagad tautas vidū populāro ieceri vēlas pārņemt Kremļa atbalstītais Sergejs Sobjaņins. Maskavas mērs jau iepriekš par savu galveno mērķi nolicis Maskavas "izskaistināšanu", un viena no šī plāna sadaļām ietver seno daudzdzīvokļu namu nojaukšanu. Viņš otrdien, 21. februārī, paziņoja, ka līdz nākamā gada beigām apņēmies nograut pirmās 73 hruščovkas. Tiesa, mēra plāns paredz nojaukt tikai konkrētu modeļu Hruščova laika ēkas.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins savukārt tūlītēji paudis atbalstu Sobjaņina plānam ēkas nojaukt. "Zinu, kādas ir maskaviešu cerības. Viņi vēlas, lai vecās ēkas tiktu nojauktas, un to vietā tiktu būvētas jaunas. Manuprāt, tas ir pareizs lēmums," teicis Putins.

Putina atbalsts likumprojektam nozīmē, ka novecojušās celtnes nojaukt un jaunu ēku būvniecības procesu varēs sākt ātrāk, tāpat tas atvieglos pagaidu dzīvesvietu atrašanu tiem, kas savus dzīvokļus zaudēs. Finansiālo un organizatorisko pusi uzņemsies pati Maskavas pilsēta.

Ierakstā tviterī Sobjaņins izteicies, ka nojaucamo mājokļu vietā vēlas būvēt ēkas, kurās varēs dzīvot "100, ne 50 gadus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!