Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzaicinājis izolētās Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu piedalīties 70. gadadienas kopš PSRS uzvaras pār nacistisko Vāciju svinībās Maskavā nākamā gada maijā, vēsta aģentūra "Reuters".

"Jā, tāds uzaicinājums ir nosūtīts," aģentūrai TASS apstiprināja Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. Uzvaru Otrajā pasaules karā Krievija atzīmē katru gadu 9. maijā.

Ja jaunais līderis uzaicinājumam piekritīs, tā varētu kļūt par viņa pirmo ārvalstu vizīti kopš stāšanās amatā 2011. gada decembrī, kad mira viņa tēvs un Ziemeļkorejas līderis Kims Čenirs, kura masveida apraudāšanu var apskatīt šeit.

Novembrī Maskavā ieradās Kima Čenuna īpašais sūtnis, kurš Putinam nodevis "personīgu vēstījumu" no vadoņa.

Maskavai ir nepieciešama sadarbība ar Ziemeļkoreju, lai veicinātu dabasgāzes eksportu uz Dienvidkoreju, šim nolūkam kompānija "Gazprom" cauri izolētajai valstij vēlas izbūvēt gāzesvadu, skaidro "Reuters".

Savukārt Phenjana meklē Maskavas, kurai ir veto tiesības ANO Drošības padomē, atbalstu. Ziemeļkoreja tiek kritizēta gan par savu kodolprogrammu, gan arvien lielāka uzmanība tiek pievērsta smagajiem cilvēktiesību pārkāpumiem valstī.

ANO Ģenerālās asamblejas cilvēktiesību komisija novembrī pieņēma rezolūciju, kurā aicina Drošības padomi lemt par Ziemeļkorejas saukšanu pie atbildības Starptautiskajā Krimināltiesā, apsūdzot Phenjanu noziegumos pret cilvēci.

Tikmēr Phenjana, reaģējot uz ANO rezolūciju, piedraudēja veikt jaunu kodolizmēģinājumu.

Rezolūcija ir balstīta februārī publicētā ANO izmeklēšanas komisijas ziņojumā, kas veltīts masveida cilvēktiesību pārkāpumiem izolētajā valstī. Lai dokuments kļūtu valstij saistošs, tas jāapstiprina ANO Drošības padomē. Analītiķi gan norāda, ka ir maz ticams, ka tas notiks, jo padomē veto tiesības ir Ķīnai un Krievijai, kuras varētu iestāties pret Phenjanas vajāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!