Foto: AFP/Scanpix

Rietumvalstīs notiekošās debates par Sīrijas nemiernieku apbruņošanu ir "kūdīšana uz slepkavību", pirmdien sacīja Sīrijas ārlietu ministra vietnieks Faisals Mikdads.

"Tas ir to [spēku] princips, kas grib, lai Sīrijā turpinās slepkavošana," laikrakstam "Al-Watan" sacīja viceministrs, ar šiem spriedumiem nākot klajā pēc ASV paziņojuma, ka tās sniegs "militāru atbalstu" nemierniekiem.

Arī Lielbritānijā un Francijā tiek spriests par nemiernieku apbruņošanas perspektīvām.

Šīs diskusijas ir "kūdīšana uz slepkavību, nepieņemamas cilvēciskā un morālā līmenī", valdībai tuvu stāvošajam laikrakstam sacīja Mikdads.

"Lai panāktu mierīgu atrisinājumu, sīriešiem ir vajadzīgs nacionālais dialogs bez ārzemju iejaukšanās," norādīja amatpersona.


Krievija un ASV, kaut arī Sīrijas konfliktā tās atbalsta pretējās puses, vienojušās Ženēvā sarīkot miera konferenci, šādi cenšoties rast politisku atrisinājumu krīzei.

Sīrija "strādās Ženēvas konferences panākumu labā", sacīja Mikdads, piebilstot - viņš cer, ka arī pārējie foruma dalībnieki būs "patiesi".

Opozīcija savai dalībai konferencē izvirzījusi vairākus priekšnosacījumus, cita starpā arī pieprasot nemierniekiem nodrošināt jaunus bruņojuma sūtījumus.

"Ja mēs nesaņemsim munīciju un ieročus, lai [karā] izmainītu līdzsvaru, tad, atklāti sakot, es varu pateikt, ka mēs nedosimies uz Ženēvu. Nebūs Ženēvas. Ko gan mēs varēsim pieprasīt, ja mēs Ženēvā ieradīsimies vāji," intervijā, kas 8.jūnijā parādījās laikrakstā "The New York Times", sacīja lielākā nemiernieku grupējuma - Brīvās Sīrijas armijas - Augstākās kara padomes vadītājs Salims Idriss.

Savukārt ceturtdien ASV paziņoja, ka Sīrijas režīms karā pret nemierniekiem esot pielietojis ķīmiskos ieročus, ar to pārkāpjot Vašingtonas noteikto "sarkano līniju", tāpēc ASV nolēmušas palielināt atbalstu Sīrijas nemierniekiem, cita starpā arī sniedzot "militāru atbalstu".

Damaska ASV jaunākās apsūdzības nodēvējusi par "meliem", kas balstīti "safabricētā informācijā".
Maskava norādījusi, ka Vašingtonas liecības par to, ka Sīrijas režīms būtu pielietojis ķīmiskos ieročus, nav pārliecinošas.

"Liecības par to, ka [Sīrijas prezidents Bašars al] Asads būtu pielietojis ķīmiskos ieročus, ir safabricēta tur pat, kur meli par [Irākas diktatora Sadama] Huseina masu iznīcināšanas ieročiem. [Baraks] Obama iet pa [Džordža] Buša pēdām," norādīja Krievijas Valsts domes Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Aleksejs Puškovs.

Sīrijas konflikts ilgst jau vairāk nekā divus gadus, un tajā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 93 000 cilvēku, arī vismaz 6500 bērnu, liecina jaunākie dati, kurus atklātībai nodevis ANO cilvēktiesību birojs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!