Sīrijas opozīcijas spēki, kuru vidū ir galvenokārt ASV atbalstīti arābu kaujinieku grupējumi, tostarp "Jaunā Sīrijas armija", jau otro dienu īsteno plašu operāciju Abū Kemālas pilsētas atbrīvošanai uz dienvidaustrumiem no Deir ez Zoras. Sīrijas un Irākas robežpilsēta ir galvenais teoristu organizācijas "Daesh" satiksmes un apgādes mezgls starp abām valstīm.

Opozīcija uzbrukumu pilsētai sāka otrdien ar aktīvu džihādistu pozīciju artilērijas apšaudi, vēstīja "ARA News". Kāds "Jaunās Sīrijas armijas" pārstāvis medijam atklājis, ka uzbrukumā pilsētai piedalās ļoti dažādi opozīcijas grupējumi, un tieši vienotā cīņa pret "Daesh" palīdzējusi tiem rast kompromisu, lai atrastos vienā frontes pusē.

Ap pusnakti kaujiniekiem jau izdevies pārņemt vairākas džihādistu pozīcijas priekšpilsētās, taču nav ziņas par kritušajiem un ievainotajiem.

Vismaz trīs ASV helikopteri naktī pie pilsētas nogādājuši opozīcijas kaujiniekus. Savukārt trešdienas priekšpusdienā tika ziņots, ka kaujās iesaistās arī ASV karavīri. Viņi ar helikopteru desantu ieņēmuši tukšas pozīcijas uz ziemeļiem no pilsētas, lai novērstu "Daesh" uzbrukumu no šīs puses līdz brīdim, kad viņus nomainījuši "Jaunās Sīrijas armijas" pārstāvji, paši kaujinieki ziņo sociālajos tīklos.

Kaujinieki ieņēmuši Hamdanas ciemu uz ziemeļiem no pilsētas un militāro lidlauku, kā arī robežpārejas punktu uz dienvidiem no pilsētas, tādējādi iztīrot apkārtni no potenciālajiem draudiem pirms pašas Abū Kemālas atbrīvošanas. Tāpat esot aizdedzināta "Daesh" munīcijas noliktava pilsētas ziemeļos.

#NSyA affiliated groups conduct sabotage behind the scenes and torched an #ISIS arms depot in Northern Al-Bukamal. pic.twitter.com/ZDGZLTRBOZ— Rao Kumar (@RaoKumar747) June 28, 2016

Atbildot uz opozicionāru uzbrukumu, "Daesh" pilsētā izsludinājuši komandantstundu, kā arī nogalinājuši vismaz piecus pilsētas iedzīvotājus, turot viņus aizdomās par sadarbošanos ar "Jauno Sīrijas armiju".

"Jaunā Sīrijas armija" izveidojās pērnā gada novembrī, apvienojoties vairākiem atsevišķiem opozīcijas grupējumiem. Tā līdz šim saņēmusi ASV palīdzību militārās apmācības un ekipējuma veidā.

Vienlaikus ASV atbalstītie kurdu vadītie "Sīrijas demokrātiskie spēki", kurus veido gan kurdu, gan arābu un asīriešu grupējumi, izvērsuši plašas kaujas Sīrijas ziemeļos. Tostarp smagākās kaujas norisinās par Menbižas pilsētu, kura nu jau vairāk nekā divas nedēļas ir ielenkumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!