Foto: AP/Scanpix

Ja Skotija 2014.gada referendumā nobalsos par neatkarību, tā nevarēs automātiski palikt Eiropas Savienības (ES) sastāvā, paziņojis Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs. Kā skaidro spāņu mediji, šie spriedumi patiesībā bijuši adresēti Katalonijai.

"Man un pārējai pasaulei tas ir pavisam skaidrs - ja reģions vēlas kļūt neatkarīgs no ES dalībvalsts, tad šī [jaunā] valsts būs ārpus ES," trešdien preses konferencē sacīja Rahojs. "Ir labi, ka to zina Skotijas tauta un ES pilsoņi."

Spānijas premjera spriedumi atbalso Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žozē Manuela Barrozu otrdien teikto, ka jaunajām valstīm būtu no jauna jāpiesakās dalībai ES.

"Laiki, kuros mēs dzīvojam, prasa stipras valstis," sacīja Rahojs. "No tā neviens nebūs ieguvējs, ka mūsu reģioni radīs sašķeltību un dosies paši uz savu roku nezināmas nākotnes virzienā, kad izejas punkts šķiet skaidrs, bet galamērķis - nezināms."

Savukārt Skotijas premjerministrs un Skotu Nacionālās partijas pārstāvis (SNP) Alekss Salmonds ceturtdien sacīja, ka jautājums par Skotijas dalību ES ir risināms, Skotijai atrodoties ES sastāvā.

Skotijas neatkarības jautājumam šonedēļ tiek pievērsta īpaša uzmanība, jo tās valdība otrdien prezentēja plānu ceļam uz neatkarības iegūšanu.

No EK ģenerālsekretariāta saņemtajā vēstulē teikts, ka jautājumu par Skotijas atrašanos ES sarunās varētu atrisināt savienības iekšienē, ceturtdien sacīja Salmonds.

"Skotija ir Eiropas valsts. Ar resursiem bagātā Skotija tiks uzņemta ar prieku. Visi, kuriem ir kaut drusciņa saprāta, to zina," uzsvēra Salmonds.

SNP vēlāk izplatīja partijas Aberdīnas centrālās nodaļas sekretāra Džona Linda paziņojumu, kurš apstiprināja, ka ir saņēmis EK amatpersonas Mario Tenreiro vēstuli.

"Es ļoti priecājos saņemt šo EK vēstuli, kurā pilnīgi skaidri apliecināts, ka Skotija var risināt sarunas par savu nostāju Eiropas Savienības iekšienē," norādīja Linds.

"Skotija ir Eiropas valsts un kļūs par neatkarīgu Eiropas dalībvalsti 2016.gada martā, pēc tam kad mēs būsim nobalsojuši ar "jā" [neatkarības referendumā] nākamgad septembrī."

Spānijas laikraksts "El Pais" publikācijā "Rahojs izmanto Skotiju, lai paustu brīdinājumu Katalonijai", skaidro, ka premjers izmantojis Barrozu komentārus, lai brīdinātu Kataloniju par neatkarības briesmām.

Kaut arī Rahojs ne reizes trešdien "nepieminēja Kataloniju", viņš bija atnācis, "sagatavojies ar garu rakstisku atbildi" uz jautājumiem par neatkarību, norāda kreisais laikraksts "El Periodico".

"Tas bija "skaidrs mājiens neatkarību atbalstošajiem kataloņiem", norāda avīze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!