Foto: Reuters/Scanpix
Spānijas premjerministrs Mariano Rahojs trešdien paziņoja, ka Madride iebildīs pret jebkādām atsevišķām sarunām ar Skotiju par tās nākotni Eiropas Savienībā (ES) pēc britu balsojuma izstāties no bloka.

Spānija ir konsekventi iebildusi pret Skotijas neatkarību, baidoties radīt precedentu neatkarības centieniem separātiski noskaņotajā Katalonijā.

"Spānijas valdība iestājas pret jebkādām sarunām ar jebkuru citu, kā vien ar britu valdību," uzsvēra Rahojs ES dalībvalstu samita laikā Briselē.

Jau vēstīts, ka Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers trešdien Briselē tiksies ar Skotijas pirmo ministri Nikolu Stērdženu, kura paudusi gatavību aizstāvēt Skotijas vietu ES.

Stērdžena arī tiksies ar Eiropas Parlamenta (EP) prezidentu Martinu Šulcu un EP politisko grupu līderiem.

Tomēr Eiropadomes prezidents Donalds Tusks atteicies tikties ar Skotijas pirmo ministri, norādot, ka nav piemērots brīdis, otrdien atklāja avots Eiropadomē.

Stērdžena otrdien paziņoja, ka ir apņēmības pilna saglabāt Skotijas attiecības un vietu ES.

Viņa sacīja, ka lūgs Skotijas parlamentu dot viņai oficiālu mandātu vest tiešas sarunas ar ES institūcijām Briselē.

Viņa arī atklāja, ka strādā pie likumprojekta par jaunu neatkarības referendumu, kas tiktu sarīkots, kamēr Lielbritānija risinās sarunas par izstāšanos no ES.

Stērdžena sacīja, ka likumprojekts tiks sagatavots tūlīt, bet uzsvēra, ka Skotija izskata arī citus variantus un šobrīd ir nonākusi "nezināmā teritorijā".

Skotijā 2014. gadā referendumā 55% dalībnieku nobalsoja pret atdalīšanos no Lielbritānijas, bet Stērdžena tagad paziņojusi, ka kopš tā laika situācija ir ievērojami mainījusies.

Lielbritānijā 23. jūnijā notikušajā referendumā izstāšanos no ES atbalstīja 52% tā dalībnieku, bet Skotijā 62% balsoja par palikšanu blokā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!