Foto: AFP/Scanpix

Bijusī Lielbritānijas premjerministre Margarēta Tečere savulaik sastapusies ar opozīciju pašas valdībā Folklendu kara jautājumā, liecina nule kā atklātībai nodotie Tečeres personīgā arhīva dokumenti.

Tečeres sarakste ar Konservatīvo partijas vadības cilvēkiem atklāj spraigas debates par to, vai Lielbritānijai vajadzētu uzsākt karu ar Argentīnu, kas 1982.gadā bija iebrukusi Folklenda salās.

Viens parlamenta deputāts brīdinājis - "mēs pieļaujam lielu kļūdu, tās dēļ Sueca izskatīsies pēc veselā saprāta".

"Neviens neuzskata, ka mēs karosim ar argentīniešiem. Mums ir jāuzspridzina pāris kuģu, bet nekas vairāk," norādījis kāds cits.

Tečeres glabāto dokumentu vidū ir arī laikraksta "Daily Mail" numurs, kurā apšaubīts, vai "viņai tam (karam) ir iekšas".

Arhīvā atrodama arī vēstule ASV prezidentam Ronaldam Reiganam, kas, tiesa gan, palikusi nenosūtīta, kurā noraidīts viņa priekšlikums panākt izlīgumu.

"Manas administrācijas pilnvaru laikā es esmu centusies būt lojāla Savienotajām Valstīm kā mūsu lielajam sabiedrotajam," rakstīja Tečere.

"Savā vēstījumā jūs apgalvojat, ka savos ierosinājumos jūs saglabājat uzticību pamatprincipiem, kuri mums ir jāaizsargā. Es vēlos, kaut tie tādi būtu, bet - ak vai - tādi tie nav."

Kā ziņots, 10. un 11.martā Folklenda salās notika referendums par arhipelāga turpmāko statusu. Pie balsošanas urnām devās aptuveni 92% balsstiesīgo salinieku, un 98,8% no nobalsojušajiem izteica vēlmi, lai arhipelāgs arī turpmāk būtu pašpārvaldi baudoša britu aizjūras teritorija.

Folklenda salu arhipelāgs, kuru argentīnieši dēvē par Malvinu salām, atrodas Lielbritānijas valdījumā kopš 1833.gada, taču Buenosairesa uzskata, ka briti esot okupējuši Argentīnas teritoriju.

1982.gada 2.aprīlī Argentīnas militārā hunta sarīkoja iebrukumu Folklenda salās. Lai šo teritoriju atgūtu, Lielbritānijas toreizējā premjerministre Tečere uz turieni nosūtīja karafloti.

Bruņotais konflikts ilga 74 dienas un noslēdzās 14.jūnijā ar Argentīnas spēku kapitulāciju.

Folklendu karā krita 649 argentīniešu karavīri un 255 briti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!