Foto: AFP/Scanpix

Argentīna 20 gadu laikā atgūs kontroli pār Lielbritānijas pārvaldē esošajām Folklenda salām, savā vizītē Londonā paziņoja Argentīnas ārlietu ministrs Hektors Timmermans, turpinot gadu desmitiem ilgušo strīdu par salu piederību. Par to trešdien vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Ministrs, kurš vizītē Londonā ieradās pirmo reizi, nosauca britus par "fanātiķiem", jo tie negrib piekāpties un atzīt Argentīnas tiesības uz salām. Viņš uzsvēra, ka Lielbritānijai Folklendās interesē tikai teritorijā esošās naftas rezerves. Ministra komentāri ir jaunākā asā vārdu apmaiņā vairāk nekā 100 gadus ilgušajā strīdā par salām, kuras Argentīna sauc par Malvinām.

"Es nedomāju, ka būs vajadzīgi vēl 20 gadi. Es domāju, ka pasaule arvien vairāk un vairāk izprot, ka tas ir kolonijas un kolonilālisma jautājums un ka tur dzīvojošie cilvēki uz salām ir pārcelti," komentēja ministrs, runājot par salu atgūšanu.

"Mēs 180 gadus mēģinām rast miermīlīgu risinājumu. Es domāju, ka fanātiķi ir nevis Buenosairesā [bet] varbūt Apvienotājā Karalistē, jo viņi atrodas 14 000 kilometru attālumā no salām," intervijā žurnālistiem paziņoja Timmermans.

Ministrs norādīja, ka viņaprāt Lielbritānija izmanto salu iedzīvotājus politiskiem mērķiem un lai piekļūtu naftai un citiem dabas resursiem, kas pieder Argentīnas tautai. "Pasaulē nav neviena valsts, kas atbalstītu Lielbritānijas pārvaldi Malvinās. Neviena," turpināja ministrs. Viņš noliedza, ka strīdu varētu atrisināt ar militāru iejaukšanos.

Pagājušajā nedēļā Timmermans noraidīja Lielbritānijas ārlietu ministra Viljama Heiga uzaicinājumu apspriest salu jautājumu, kad uz tikšanos tika uzaicināti arī Folklenda salu pārvaldes pārstāvji. Timmermans intervijā skaidro, ka saskaņā ar ANO rezolūcijām strīdā ir tikai divas puses – Lielbritānija un Argentīna, tāpēc trešās puses iesaistīšana nav pieļaujama.

Ministrs norādīja, ka martā gaidāmais salu iedzīvotāju referendums par Folklendu politisko statusu ir bezjēdzīgs. "Ja jūs jautājat koloniālajiem cilvēkiem, kuri ieradās ar koloniālo varu un aizstāja salā dzīvojošos, tas ir tāpat kā jautāt Malvinu salu britu pilsoņiem, vai viņi vēlas palikt briti," salīdzina ministrs.

Pašlaik arhipelāgs ir Lielbritānijas jurisdikcijā. Taču Argentīna uzskata, ka salas 1520.gadā atklājis kapteinis Estebans Gomezs, un tā kā spāņu impērijas tiesību pārņēmēja Dienvidamerikā ir Argentīna, tad arī salas, kuras 1833.gadā pārņēma briti, pienākas tai. Lielbritānijā savukārt uzskata, ka salas 1592.gada atklājis kapteinis Džons Deiviss.

Arhipelāgā ietilpst divas lielas salas – Austrumu Folklenda un Rietumu Folklenda, kā arī 200 mazas saliņas. Salas atrodas aptuveni 500 kilometru attālumā no Argentīnas krastiem un 12 000 kilometru no Lielbritānijas.

1982. gadā Argentīnas armija pārņēma kontroli pār Folklenda salām, praktiski nesastopot neliela britu garnizona pretestību. Lielbritānija sarāva diplomātiskās attiecības ar Argentīnu un nosūtīja uz reģionu savus bruņotos spēkus. Karš ilga 74 dienas, prasīja 649 Argentīnas un 258 britu karavīru dzīvības. Britu kontrole pār salām tika atjaunota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!