Foto: AFP/Scanpix

Irānas kodolsarunās ar pasaules lielvarām netiks spriests par Teherānas ballistisko raķešu programmu, apliecināja Irānas ārlietu ministra vietnieks Abass Arakči.

"Jautājumi, kas ir saistīti ar Irānas aizsardzību, sarunās nav apspriežami," žurnālistiem sacīja Arakči, kurš ir arī Teherānas vecākais sarunu risinātājs kodolsarunās ar lielvarām.

"Mēs sarunās nespriedīsim ne par ko citu, kā tikai par kodolprogrammas dosjē," viņš piebilda.

ASV vecākā sarunu risinātāja Vendija Šērmane pagājušajā nedēļā Senātā sacīja, ka jautājums par Irānas ballistisko raķešu programmu tiks iekļauts vispārējā līgumā.

"Ar aizsardzību saistītie jautājumi Irānai ir sarkanā līnija. Mēs neļausim, ka šādi jautājumi tiek apspriesti nākotnes sarunās," sacīja Arakči.

Irāna uzstāj, ka tās programma, kuras gaitā izstrādāto raķešu maksimālais lidojuma attālums ir 2000 kilometru - pietiekams, lai sasniegtu Izraēlu -, ir tās aizsardzības doktrīnas neatņemama sastāvdaļa.

Jau vēstīts, ka 24.novembrī Irānai un tā dēvētai P5+1 grupai izdevās panākt vienošanos par Irānas kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret daļēju Irānai noteikto sankciju atcelšanu. P5+1 grupā ietilpst ASV, Lielbritānija, Francija, Krievija, Ķīna un Vācija.

Saskaņā ar līdzšinējās sarunās panākto vienošanos, kas spēkā stājās 20.janvārī un ilgs sešus mēnešus, Irānai jāierobežo urāna bagātināšana līdz 5% un jāaptur 20% bagātināta urāna ražošana. Apmaiņā pret to Eiropas Savienība un ASV piekritušas mīkstināt Irānai noteiktās sankcijas.

Sarunas par vispārīgo kodolvienošanos atsāksies Vīnē 18.februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!