Foto: AP/Scanpix

Republikāņu partijas kandidāts ASV prezidenta vēlēšanām Donalds Tramps piektdien par viceprezidenta amata kandidātu izraudzījies Indiānas štata gubernatoru Maiku Pensu.

Par Pensa izraudzīšanos Tramps paziņoja tviterī. "Es ar prieku paziņoju, ka esmu izraudzījies gubernatoru Maiku Pensu kā savu viceprezidentu," raksta Tramps, piebilstot, ka sestdien plkst. 11 (plkst. 18 pēc Latvijas laika) rīkos preses konferenci.

Penss atteicies no plāniem kandidēt uz atkārtotu kļūšanu par gubernatoru, lai pievienotos Trampa komandai.

Iepriekš līdzās Pensam kā iespējamie viceprezidenta amata kandidāti Trampa komandā tika minēti Ņūdžersijas štata gubernators Kriss Kristijs un bijušais ASV Kongresa Pārstāvju palātas spīkers Ņūts Gingričs.

57 gadus vecais Penss Indiānas gubernatora amatā atrodas kopš 2013. gada un ilgāk nekā desmit gadus pārstāvējis savu štatu arī Kongresā.

Penss tiek uzskatīts par konservatīvo gan fiskālos, gan sociālos jautājumos, un viņam varētu būt atbalstīji plašā republikāņu vēlētāju spektrā. Tādējādi Tramps varētu sev nodrošināt stabilāku partijas atbalstu, kas līdz šim republikāņu vadības līmenī bijis visai atturīgs.

Piemēram, Pārstāvju palātas spīkers Pols Raiens, kurš līdz šim bijis visai atturīgs atbalstīt Trampa kandidatūru, izteicies, ka ir liels Pensa cienītājs.

Penss lepojas, ka, atrazdamies gubernatora amatā, īstenojis lielāko nodokļu pazemināšanu štata vēsturē, sabalansējis pavalsts budžetu un tādējādi veicinājis uzņēmējdarbību.

Tajā pašā laikā viņš izpelnījies kritiku par tā dēvētā reliģijas brīvības likuma parakstīšanu, kas, kā apgalvo viņa pretinieki, ļāvis uzņēmumiem diskriminēt gejus. Vēlāk gan gubernators panāca likuma grozījumus.

Vienlaikus Pensam virknē jautājumu ir nozīmīgas domstarpības arī ar Trampu, tostarp viņš kritizējis ekscentriskā miljardiera pretrunīgi vērtēto aicinājumu aizliegt musulmaņiem ieceļošanu ASV.

Viceprezidenta kandidāta izraudzīšanās Trampam ir svarīga, lai viņš varētu iepazīstināt ASV vēlētājus ar kompetentu un stabilu kandidātu pēc vētrainās priekšvēlēšanu kampaņas, kurā Trampa provokatīvā retorika izraisīja daudzu konservatīvo neapmierinātību.

Nākamnedēļ Klīvlendā Ohaio štatā notiks republikāņu nacionālais konvents, kurā Tramps tiks oficiāli izvirzīts par partijas kandidātu prezidenta vēlēšanām, kurās viņa sāncense būs Demokrātu partijas kandidāte - bijusī valsts sekretāre Hilarija Klintone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!