Foto: AP/Scanpix

Polijas ekspremjera Donalda Tuska pārvēlēšana Eiropadomes prezidenta amatā Eiropas Savienībai (ES) būtu "stabilitātes zīme", ceturtdien sacīja Vācijas kanclere Angela Merkele.

"Šodien mēs lemsim par Donalda Tuska pārvēlēšanu Eiropadomes prezidenta amatā vēl uz divarpus gadiem," parlamentam pirms došanās no ES samitu Briselē sacīja Merkele, "es viņa pārvēlēšanu saskatu kā stabilitātes zīmi visai Eiropai, un es esmu priecīga par darba turpināšanu ar viņu."

Izsakoties par bēgļu jautājumu, kas ir radījis nopietnu šķelšanos blokā, Merkele norādīja, ka ES, "bez šaubām, ir panākusi progresu, tomēr ir jāpanāk vēl lielāks progress". Attiecībā uz bēgļu uzņemšanu viņa mudināja citas ES valstis izrādīt "solidaritāti", kā arī aicināja reformēt patvēruma sistēmu, lai slogu pārdalītu vienlīdzīgāk. "Mums tā ir jāreformē, lai būtu vairāk solidaritātes, un pāri visam - jāstiprina tā pret krīzēm."

Savukārt Polijas konservatīvā valdība ceturtdien piedraudēja sabotēt ES samitu par bloka nākotni pēc "Breksita", ja savienības līderi uzstās uz Tuska pārvēlēšanu, neraugoties uz Varšavas opozīciju.

"Mēs informēsim mūsu [ES] partnerus, ka viss samits ir pakļauts riskam, ja viņi šodien uzspiedīs balsojumu [par Tusku]," ceturtdien poļu telekanālam TVN24 paziņoja Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis. "Mēs darīsim visu iespējamo, lai panāktu, ka balsojums nenotiek šodien," sacīja ministrs. "Mēs esam informējuši vāciešus, ka Eiropadomes prezidentu nav nepieciešams ievēlēt šodien."

Izsakot minējumus par Briselē notiekošā divu dienu samita gaitu, Polijas mediji ieskicējuši divus scenārijus.

Pirmkārt, Polija varētu pieprasīt, lai Tuska pārvēlēšana notiek vienbalsīgi. Atbilstoši pašreizējiem noteikumiem tam ir nepieciešams kvalificēts vairākums, tomēr ES pamatā dod priekšroku vienbalsības principam. Līdz ar to Tusku pārvēlēt nebūtu iespējams.

Pieļaujot, ka Tusks tomēr tiek pārvēlēts, Polijas mediji min, ka Varšava varētu atteikties apstiprināt samita secinājumus, tādējādi to faktiski torpedējot.

Tuska pārvēlēšanai uz vēl vienu pilnvaru termiņu ir ES līderu pārliecinošs atbalsts, neraugoties uz to, ka viņa dzimtā Polija atbalsta citu kandidātu, trešdien atzina augsta ranga Vācijas amatpersona.

Pēc Francijas prezidenta Fransuā Olanda un Vācijas kancleres Angelas Merkeles pirmdienas tikšanās ar Itālijas un Spānijas kolēģiem Francijas amatpersona norādīja, ka "nav iemesla apšaubīt viņu pārliecību par Tusku".

Polijas premjerministre Beāta Šidlo trešdien atkārtoti paziņoja par iestāšanos pret Tuska pārvēlēšanu Eiropadomes prezidenta amatā. Viņa uzsvēra, ka Tusks ir "brutāli pārkāpis (..) politiskās neitralitātes" noteikumu, iesaistoties Polijas iekšpolitiskajos strīdos.

Polijas konservatīvā valdība sestdien kā savu oficiālo kandidātu nosauca Eiropas Parlamenta (EP) deputātu Jaceku Sarjušu-Volski, kuru līdz šim gan atbalstījusi tikai Ungārija. Polijas valdošās konservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) līderis Jaroslavs Kačiņškis tikmēr Tusku nosaucis par "Vācijas kandidātu".

Ekspremjers Tusks, kurš pārstāv šobrīd opozīcijā esošo centriski labējo partiju "Pilsoniskā platforma" (PO), par Eiropadomes prezidentu kļuva 2014. gadā.

2015. gada rudenī notikušajās Polijas parlamenta vēlēšanās pārliecinošu uzvaru guva PiS, un kopš tā laika Tuska attiecības ar jauno Polijas valdību ir ļoti saspīlētas. Arī Sarjušs-Volskis, kuru konservatīvā valdība izvēlējusies par alternatīvu Tuskam, pārstāv PO.

ES līderi ceturtdien Briselē sanāk uz divu dienu samitu, kurā paredzēts apspriest ES nākotni pēc "Breksita".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!