Foto: LETA
Ukrainā potenciāli ir izveidojies lielākais konflikts Eiropā 21.gadsimtā, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs.

Viņš uzsvēra, ka Latvijas Ārlietu ministrija aicinās kolēģus visās iespējamajās starptautiskajās organizācijās apturēt Krievijas agresiju un draudus Ukrainai. Tā kā Ukraina nav NATO dalībvalsts, tad šī konflikta risināšanā primāra loma ir ANO, ES un EDSO.

Pret Krievijas amatpersonām varētu tikt īstenota viņu kontu iesaldēšana ārvalstīs, bet pret valsti – sadarbības programmu apturēšana.

Svētdien Pildegovičs telefonsarunā ar Krievijas Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieku Vladimiru Titovu norādījis, ka Krievija rupji pārkāpusi starptautiskās tiesības. Titova atbildes gan esot atgādinājušas pēdējās dienās Krievijas īstenoto demagoģiju.

Kā vēstīts, vēlu svētdienas vakarā kopīgā paziņojumā G7 valstis asi nosodījušas Krievijas rīcību, pārkāpjot Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti, kā arī apturējušas gatavošanos Krievijas pilsētā Sočos paredzētajai G8 valstu sanāksmei. Tāpat pirmdien uz Ukrainu dosies ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, kā arī ANO ģenerālsekretāra vietnieks Jans Eliassons.

Savukārt Briselē Eiropas Savienības ārlietu ministri par situāciju spriedīs Ārlietu padomes ārkārtas sanāksmē. Krievijas prezidents Vladimirs Putins svētdien vēlu vakarā piekritis Vācijas kancleres Angelas Merkeles piedāvājumam radīt komisiju, kas noskaidros esošos apstākļus Ukrainā un tās dienvidu daļā – Krimas pussalā.

Krimas pussalā Ukrainā atrodas vairāki tūkstoši Krievijas karavīru. Svarīgākos objektus ir ieņēmušas vai ielenkušas Krievijas armijas vienības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!