Foto: Ukrainas Iekšlietu ministrija

27 gadus vecais Jurijs Višņiveckis no Latvijas, kurš pērn tika nogalināts bruņotas laupīšanas laikā Ukrainā, Drošības policijai (DP) bija zināms kā galēji labējs ekstrēmists, atklāts otrdien publicētā DP 2016. gada publiskajā pārskatā.

Ukrainas mediji tolaik ziņoja, ka 2016. gada 15. jūlijā Zaporožjes apgabalā bruņota banda uzbruka "Ošadbankas" inkasācijas automašīnai. Uzbrukuma laikā viens no laupītājiem tika nogalināts, bet divi ievainoti. Arī viens no ievainotajiem vēlāk slimnīcā mira.

Nogalinātais Ukrainas medijos tika identificēts kā kādreiz Latvijā dzīvojis kaujinieks un cīņa sporta veidu cienītājs Juris Višņiveckis ar iesauku "Slāvs". Tāpat tika ziņots, ka viņš karojis pretrunīgi vērtētajā Ukrainas brīvprātīgo bataljonā "Azov".

DP nupat publiskotajā ziņojumā apstiprināta Višņivecka bojāeja Ukrainā. Vīrietis dokumentā tiek raksturots kā "vecās paaudzes skinheds", kurš DP redzeslokā jau ilgstoši bija nonācis kā ekstrēmistisks galēji labēji orientētu uzskatu pārstāvis.

Višņivecka radikalizēšanās, pievēršoties galēji labējiem uzskatiem, notika jau pusaudža vecumā, norāda DP. Viņš uzturēja kontaktus ar citiem galēji labēju uzskatu pārstāvjiem un nodarbojās ar cīņas sportu, tostarp cīņu bez noteikumiem.

2005. gadā Višņiveckis tiesāts par huligānismu pret memoriālu Otrā pasaules kara upuriem Biķerniekos. Šis incidents bija spilgtākā Višņivecka galēji labējās pārliecības publiskā izpausme, uzsvērts dokumentā.

Sākoties Krievijas nelikumīgajai Krimas aneksijai Ukrainā 2014. gadā, Višņiveckis pauda atbalstu Ukrainas valdību atbalstošajiem militārajiem spēkiem. Kopš 2015. gada rudens viņš periodiski atradās Ukrainā, kur uzturēja kontaktus ar brīvprātīgo militāro formējumu "Azov", kura aktivitātes Ukrainas konfliktā starptautiskās cilvēktiesību organizācijas vērtē neviennozīmīgi, teikts pārskatā.

DP rīcībā gan nav ziņu, kas apliecinātu Višņivecka tiešu līdzdalību militārās aktivitātēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!