Foto: AFP/Scanpix

Vācijas federālā prokuratūra trešdien uzdevusi aizturēt kādu 31 gadu vecu sīrieti, kas tiek uzskatīts par teroristiskā grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") teroraktu koordinatoru Eiropā.

Sīrijas pilsonis Zohers Dž. tika aizturēts savā dzīvesvietā Lejasbavārijā, un policija viņa dzīvoklī veica arī kratīšanu.

Prokuratūra apgalvo, ka aizturētais ir darbojies gan grupējumā "Jabhat al-Nusra", gan "Daesh".

Viņam izvirzītas apsūdzības arī par Vācijas ieroču glabāšanas likumu pārkāpšanu.

Prokuratūra uzsvērusi, ka Zohera Dž. aizturēšana nekādā veidā nav saistīta ar otrdienas uzbrukumu Dortmundes futbola komandai "Borussia".

2011. gadā Zohers Dž. izveidojis kaujinieku bandu, kas bijusi lojāla "Jabhat al-Nusra" - ar "Al Qaeda" saistītam teroristu grupējumam.

Viņa vadītā banda darbojusies Rakā, līdz Sīrijas ziemeļos esošā pilsēta kritusi "Daesh" kaujinieku rokās.

Pēc tam Zohers Dž. pievienojies "Daesh" un kļuvis par grupējuma "slepenā dienesta" locekli.

Saskaņā ar prokuratūras sniegto informāciju ap 2015. gada augustu viņš ieradies Vācijā, no kurienes viņš vairākkārt devies uz Grieķiju, lai nelegālo imigrantu nometnēs vervētu jaunus locekļus teroristu šūniņām.

Vienlaikus Zoheram Dž. uzticēta Eiropā jau izveidoto teroristu šūniņu koordinēšana.

Saistībā ar teroristiskām aktivitātēm Vācijā pēdējā laikā aizturēti jau vairāki tā dēvētie sīriešu bēgļi.

Pirmdien Ķelnē par spridzināšanas plānošanu "Daesh" vārdā tika notiesāts kāds 16 gadus vecs sīriešu "bēglis". Ņemot vērā, ka viņš atzīts par nepilngadīgu, tiesa apsūdzētajam piesprieda tikai divu gadu cietumsodu.

Oktobrī tika aizturēts Kemnicā izmitinātais Sīrijas pilsonis Džabers Albakrs, kurš plānoja sarīkot sprādzienu Berlīnes lidostā. Vēlāk viņš policijas izolatorā izdarīja pašnāvību.

Vācija jau kopš pagājušā gada, kad tika piedzīvoti vairāki terorakti, par kuriem atbildību uzņēmās "Daesh", atrodas paaugstinātas trauksmes stāvoklī.

Visasiņainākais pērn piedzīvotais islāma ekstrēmistu terorakts notika decembrī Berlīnē, kad vienā no Ziemsvētku tirdziņiem tika noslepkavoti 12 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!