Foto: stock.xchng

Šonedēļ Vašingtonā atsāksies Izraēlas un palestīniešu miera sarunas, kas apturētas kopš 2010.gada septembra.

Pirmās tikšanās plānotas pirmdienas vakarā un otrdien, informēja ASV Valsts departamenta preses pārstāve Džena Psaki.

"Tikšanās Vašingtonā iezīmēs šo sarunu sākumu," norādīja Psaki, piebilstot, ka tā būs iespēja izstrādāt darba plānu sarunām turpmākajos mēnešos.

Izraēlas tieslietu ministre un Izraēlas galvenā sarunu risinātāja Cipi Livni un padomnieks Ichaks Molho tiksies ar palestīniešu delegāciju vadītāju Saību Erikātu un augta ranga palestīniešu amatpersonu Muhamedu Štajehu pirmdien pusdienās, kurās piedalīsies arī ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

Abu pušu līderi "ir izrādījuši vēlmi pieņemt sarežģītus lēmumus", kas palīdzējuši nokļūt līdz šim punktam, savā paziņojumā norādīja Kerijs.

Palestīnieši 2010.gada septembrī atteicās turpināt tiešās miera sarunas, skaidrojot, ka neredz tām jēgu, ja vienlaikus Izraēla okupētajās palestīniešu teritorijās turpina kolonistu apmetņu būvniecību.

Vēl līdz sarunu izjukšanai pusēm nebija izdevies panākt nekādu vērā ņemamu progresu nevienā no svarīgākajiem jautājumiem - nedz par Jeruzalemes statusu, nedz par palestīniešu valsts robežām, nedz par palestīniešu bēgļu likteni.

Jau ziņots, ka svētdien Izraēlas valdība apstiprināja plānu atbrīvot 104 palestīniešu ieslodzītos un apstiprināja miera sarunu atsākšanu ar palestīniešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!