Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkoreja sestdien veica ballistiskās raķetes izmēģinājuma šāvienu, taču tā eksplodējusi dažas sekundes pēc palaišanas, atsaucoties uz Dienvidkorejas militārajām amatpersonām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Izmēģinājums agrā sestdienas rītā notika rajonā, kas atrodas uz ziemeļiem no galvaspilsētas Phenjanas.

Šobrīd oficiāli nav zināms, kāda tipa raķeti Ziemeļkoreja izmēģināja, bet tā nav atstājusi Ziemeļkorejas teritoriju. Raidsabiedrības "Sky News" rīcībā ir informācija, ka tā, iespējams, bijusi "KN-17" modeļa raķete, kas pēc palaišanas eksplodējusi 70 kilometru augstumā.

ASV prezidents Donalds Tramps tviterī izteicies, ka izmēģinājums ir necieņas izrādīšana pret Ķīnu un tās prezidentu Sji Dzjiņpinu. Savukārt Ziemeļkoreja līdz šim nav komentējusi izmēģinājumu.

Šis bija jau trešais neveiksmīgas Ziemeļkorejas raķešu izmēģinājums pēdējo trīs nedēļu laikā, atgādina raidsabiedrība "Sky News".

Sestdienas raķetes izmēģinājums notika dažas stundas pēc ASV valsts sekretāra Reksa Tilersona uzrunas ANO Drošības padomē, kur viņš mudināja pārējo pasauli palīdzēt atrunāt Ziemeļkoreju no tās ambīcijām izstrādāt kodolieročus.

Tilersons izteicās, ka, Drošības padomei nerīkojoties, gaidāmas "katastrofālas sekas, jo tas ir vien laika jautājums, kamēr Ziemeļkoreja izstrādās ASV teritoriju sasniegt spējošu kodolieroci". Tāpat Tilersons piebilda, ka ASV nekautrēsies izmantot militāro spēku, lai šādu notikumu attīstību nepieļautu.

ASV valsts sekretārs vērsās arī pret Ķīnu, aicinot izmantot tirdzniecības saites, lai ietekmētu Ziemeļkoreju. Tomēr Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji pārmetumus atspēkoja, sakot, ka Ķīnas rīcībā nav brīnumlīdzeklis konflikta atrisināšanai.

Tramps ceturtdien intervijā aģentūrai "Reuters" atzina, ka iespējams liels konflikts ar Ziemeļkoreju par tās raķešu un kodolprogrammu, bet uzsvēra, ka viņš dotu priekšroku diplomātiskam risinājumam.

Tramps veltīja atzinīgus vārdus Ķīnas prezidentam Dzjiņpinam par Ķīnas palīdzību mēģinājumos savaldīt Phenjanu.

Situācija Korejas pussalā ir nokaitēta – gan Ziemeļkoreja, gan Dienvidkoreja aizvada militārās mācības. Palielinoties bažām par Ziemeļkorejas raķešu izmēģinājumiem, ASV un pussalu nosūtījusi atomzemūdeni un karakuģi.

Zināms, ka Ziemeļkoreja aktīvi strādā pie starpkontinentālo ballistisko raķešu aprīkošanas ar maza izmēra kodolgalviņām, kas būtu spējīgas sasniegt ASV teritoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!