Foto: Publicitātes foto

Tas jau vairs nav nekāds brīnums un pārsteigums, ka politiķiem ir vienas prioritātes, bet sabiedrībai – citas. To, ka Saeimas deputāti un Valsts prezidenta kanceleja sev palielināja algas par simtiem eiro, ņemot vērā valdības pieņemtos noteikumus, bet neņemot vērā, ka viņu "pūliņi" par labāku dzīvi noveduši pie nabadzības riska vairāk nekā 30 procentus iedzīvotāju, daudzi ir pieņēmuši, kā pašu par sevi saprotamu. Lai parāda to politiķi, kuram tauta, nevis vara ir prioritāte!

Nesen viesojos Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD), kas ir īpaša ārstniecības iestāde, jo strādā armijas režīmā un skar ne tikai pacientu, bet arī valsts drošību. Taču lēmumu pieņēmēji augstākajās valsts varas struktūrās uzskata, ka feldšeri jeb mūsdienu terminoloģijā dēvētie ārstu palīgi stāv rindā, lai ar dūrēm izcīnītu iespēju strādāt šajā īpašajā ārstniecības struktūrā, tāpēc lai par studiju gadu, kurā tiek iegūts sertifikāts darbam "ātrajos", maksā no savas kabatas.

Politiķi vairākus gadus nespēj atrast nedaudz virs 70 000 eiro, lai segtu ceturto studiju gadu medicīnas koledžā simts jaunajiem ārstu palīgiem ik gadu. Tieši tik daudz feldšeru katru gadu atstāj darbu NMPD, jo dodas izdienas pensijā, kā arī ir spiesti aiziet veselības dēļ, jo obligātajās veselības pārbaudēs tiek konstatēts, ka vairs nedrīkst turpināt darbu. Vairāk nekā 700 eiro vienam jaunam cilvēkam par studijām ne jau lai strādātu privātajā iestādē, bet misijā valsts iedzīvotāju labā, ir apjomīga naudas summa. Ja jau te ir runa par "ātro" palīdzību, tad šī terminoloģija labi iet kopā ar līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Šogad šajā programmā bija paredzēti 33 miljoni eiro, no kuriem pāri palikuši 1,6 miljoni eiro. Politiķi nespēj sameklēt 70 000 eiro valsts un pacientu drošībai, bet spēj atrast 195 504 eiro dzērāju atskurbšanai atskurbtuvēs, 30 000 eiro romu festivālam skatuves noformēšanai un video ierakstīšanai, 252 357 eiro Labklājības ministrijas ēkas fasādes un iekštelpu apdarei. Aizvadītās otrdienas valdības sēdē varēja pārliecināties, ka svarīgāki par jaunajiem vidējā līmeņa mediķiem, kuri joprojām brauc projām no valsts "jaukās" attieksmes dēļ, ir Aglonas svētceļnieki. Internāta renovēšanai svētceļnieku izmitināšanai ministri no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīra 248 tūkstošus eiro. "Bet tā taču ir kristīga cilvēka brīva griba – iet svētceļojumā vai pielūgt dieviņu mājās.

Kāpēc valdībai par to ir jāmaksā?" jautāja vairāki ticīgi cilvēki, kuri no masu medijiem bija uzzinājuši, ka politiķi negrasās piešķirt 70 000 eiro, lai NMP dienestā varētu strādāt feldšeri ar atbilstošām zināšanām.

"NMP apakšstacijā, kur es strādāju, darbinieku trūkumu dēļ no līnijas katru dienu tiek izņemtas divas trīs mašīnas, reizēm pat vairāk. Citās apakšstacijās tāpat. Izsaukumu skaits un to motīvi no tā nemainās, bet noslodze pārējām brigādēm ir katastrofāla. Cilvēki turpina sūdzēties, ka mediķi ilgi brauc, ka viņi ir dusmīgi un nelaipni, bet cik ilgi mediķi var izturēt šādu attieksmi, noslodzi un nesamērīgi zemu atalgojumu?" vaicā "ātrās" palīdzības feldšeris tiem, kuriem svarīgāki ir dzērāji, festivāli un remonti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!