Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu finanšu ministri otrdien apstiprināja investīciju programmas izveidi bloka ekonomikas atdzīvināšanai.

Žana Kloda Junkera vadītā Eiropas Komisija (EK) iecerējusi šogad izveidot Eiropas Stratēģisko investīciju fondu (ESIF), kurā sākotnēji tiks ieguldīts 21 miljards eiro pašas ES līdzekļu, kam vajadzētu piesaistīt 15 reizes lielāku privātā finansējuma apjomu.

Tādējādi kopumā Eiropas ekonomikā paredzēts ieguldīt 315 miljardus eiro, lai veicinātu izaugsmi un jaunu darbvietu radīšanu.

ES amatpersonas solījušas, ka ESIF darbību sāks līdz 2015.gada vidum.

ES ekonomikas un finanšu lietu komisārs Pjērs Moskovisī pirmdien akcentēja šīs programmas izveides steidzamību, ņemot vērā, ka investīciju līmenis Eiropā ir par 15%-20% mazāks salīdzinājumā ar līmeni pirms krīzes.

Itālijas premjerministrs Mateo Renci otrdien paziņoja, ka valsts šai programmai atvēlēs astoņus miljardus eiro, kā to šomēnes izdarīja arī Francija.

Savukārt Vācija paziņojusi par 15 miljardu eiro atvēlēšanu, bet Spānija ieguldīs 1,5 miljardus eiro.

Tikmēr citas dalībvalstis līdz šim ir pretojušās Junkera aicinājumam veikt dāsnus maksājumus jaunajai bloka investīciju programmai, tām izvēloties nodrošināt finanšu līdzekļus dažādiem projektiem savās valstīs.

Paredzēts, ka investīciju projekti tiks izraudzīti saskaņā ar to komerciālo dzīvotspēju un pievienoto vērtību, ko tie sniegs ES. Dalībvalstis jau iesniegušas aptuveni 2000 ierosinājumu, sākot ar sociālo mājokļu projektiem un beidzot ar lielceļu paplašināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!