Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni (attēlā) nav teikusi, ka Eiropas Savienība (ES) no Kijevas sagaida autonomijas piešķiršanu Donbasa reģionam, viņas teiktais laikrakstā "Kurier" ir izkropļots, atsaucoties uz Mogerīni preses dienestu, vēsta laikraksts "Ukrainskaja Prvada".

Pirmdienas publikācija Austrijas izdevumā "Kurier" noveda pie tā, ka virkne mediju paziņoja par ES pozīcijas maiņu par situācijas noregulējumu Ukrainā, norāda "Ukrainskaja Pravda".

"Šī intervija notika vēl pirms Mogerīni sāka vadīt Eiropas diplomātisko dienestu, un mums nav skaidrs, kāpēc tā nākusi gaismā tikai tagad," paziņoja Mogerīni preses pārstāve Maija Kosjančiča. Mogerīni amatā ES stājās 1. novembrī. Pirms tam viņa bija Itālijas ārlietu ministre.

 "Saruna ar žurnālistu notika angļu valodā, viņas izteikumi bija daudz garāki. Tāpēc, iespējams, kļūda radās tulkojumā, " apgalvo Kosjančiča. "Patiesībā viņa teica, ka sagaida Minskas protokola ievērošanu un runāja par reformām, to skaitā decentralizāciju," turpina pārstāve.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA, jau vēstīja, ka Austrijas laikraksta "Kurier" tīmekļa vietnē pirmdien bija publicēta intervija, kurā ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni paziņojusi, ka ES no Kijevas sagaida, ka Ukrainas austrumiem tiks piešķirta autonomija.

Atbildot uz jautājumu, ko ES sagaida no Kijevas, augstā pārstāve sacīja: "Cilvēku kultūras un valodas cienīšanu, autonomijas statusu Austrumiem, institucionālas reformas."

Ukrainas parlaments 16.septembrī pieņēma likumu par atsevišķu Donbasa daļu īpašo statusu. Likumā paredzēts, ka atsevišķos Doņeckas un Luhanskas apgabalu rajonos uz trim gadiem tiek ieviesta īpaša pārvaldes kārtība.

Tomēr 3.novembrī Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņoja, ka dienu iepriekš promaskavisko kaujinieku sarīkoto pseidovēlēšanu dēļ šis likums var tikt atcelts.

Krievija februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!