Foto: LETA

Valdības komiteja pirmdien, 11.novembrī, skatīs Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavotu politikas dokumentu par Latvijas robežas pārvaldību 2013.-2018.gadā, kas paredz vairākus vērienīgus plānus sekmīgākai robežas sargāšanai.

Latvijas valsts robežas integrētas pārvaldības koncepcija izstrādāta, ņemot vērā Eiropas Savienības (ES) politikas instrumentu attīstību, moderno tehnoloģiju arvien plašāku izmantošanu, jaunus izaicinājumus valsts robežu drošībai, potenciālus draudus valsts iekšējai drošībai un integrētu pieeju valsts robežu pārvaldībai.

Latvijas robežas integrētas pārvaldības koncepts turpmāk īstenojams vairākos līmeņos - robežkontrole, pārrobežu noziegumu atklāšana un izmeklēšana, četrpakāpju pieejas kontroles modelis, starpinstitūciju sadarbība robežu pārvaldībai un starptautiskā sadarbība, valsts robežas integrētas pārvaldības koordinācija, tiesību aktu pilnveidošana, cilvēkresursu pārvaldība un pretkorupcijas pasākumi.

Līdzdarbojoties ES politikas iniciatīvās, Latvija atbalstīs pieeju, ka pie ES ārējām robežām nākotnē ir vajadzīga modernāka un efektīvāka ceļotāju un kravu plūsmu pārvaldība, kas balstās uz jauno tehnoloģiju izmantošanu.

Lai risinātu problēmas un reaģētu uz izaicinājumiem un draudiem Latvijas robežas drošībai, koncepcijā piedāvāti trīs risinājuma varianti. IeM rosina valdības komitejai atbalstīt pirmo risinājuma variantu.

Šajā variantā uzskaitīti 48 pasākumi sekmīgākai robežas apsargāšanai. Starp plānotajiem pasākumiem kā īpaši nozīmīga minēta moderno informācijas tehnoloģiju pielietošana, piemēram, sasaistīt informācijas sistēmas, izstrādāt jaunu robežkontroles informācijas sistēmu un nodrošināt tās funkcionēšanu no 2017.gada.

Tāpat IeM iecerējusi nodrošināt robežšķērsošanas vietās biometrisko vīzu izsniegšanu un pārbaudes, izmantojot tehniskos līdzekļus, programmatūru un pieslēgumus.

2016.gadā iecerēts sākt plānveida gaisa kuģu parka atjaunošanu. Starp veicamajiem pasākumiem minēta arī "zaļās robežas" sensoru sistēmu pilnveidošana, robežsardzes videonovērošanas sistēmas un tehnisko līdzekļu un transportlīdzekļu atjaunošana, kā arī jūras robežu sensoru sistēmas pilnveidošana.

2017.gadā Valsts robežsardzei plānots iegādāties divus mazās klases bezpilota lidaparātus.

Tāpat koncepcija paredz nodrošināt robežsargu skaita blīvumu uz "zaļās robežas" atkarībā no pastāvošajiem riska faktoriem. Ierēdņi arī uzskata, ka nepieciešams veikt robežšķērsošanas vietu infrastruktūras modernizāciju, būvniecību un uzturēšanu, darbinieku skaita palielināšanu. Tāpat koncepcijā minēts, ka nepieciešams rekonstruēt aizturētajiem ārzemniekiem paredzēto izmitināšanas centru.

Koncepcijā akcentēta starptautiskās sadarbības uzlabošana, proti, iecerēts turpināt Valsts robežsardzes sakaru virsnieku darbību Baltkrievijā, Gruzijā un Krievijā.

Tāpat plānots demarķēt valsts robežu ar Krieviju un sagatavot noslēgšanai vairākus līgumus, piemēram, Latvijas-Krievijas līguma projektu par valsts robežas režīmu. Ar Krieviju arī iecerēts noslēgt līgumu par robežšķērsošanas vietām.

Pirmā risinājuma varianta īstenošanai plānots piesaistīt ES politiku un ārvalstu finanšu līdzekļu finansējumu un izmantot valsts budžeta līdzekļus, par kuriem vēl būs jālemj.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!