Foto: DELFI
Svētdien, 19. janvārī, Rīgā, Āgenskalna tirgū, kāds vīrietis un sieviete samaksāja par preci ar Krievijā izgatavotu 100 eiro suvenīra banknoti,  uz kuras norādīts, ka tā nav maksāšanas līdzeklis, portāls “Delfi” uzzināja policijā.

Pārdevēja banknoti pieņēma un izdeva krāpniekiem atlikumu. Līdzīgs gadījums atklāts arī kādā tirdzniecības vietā Rīgā, kur vīrietis par pirkumu mēģināja norēķināties ar 100 eiro suvenīra banknoti, bet pārdevējs suvenīra banknoti atpazina un izsauca policiju. Aizturētais vīrietis nogādāts policijas iecirknī.  Par abiem gadījumiem ir ierosināti kriminālprocesi.

Kā norāda Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 2. nodaļas galvenais inspektors Raitis Kalnačs, šādi gadījumi ir sastopami visā Eiropā. Krāpšanās izmantotās suvenīru banknotes parasti ir izgatavotas Krievijā un brīdinājuma teksti uz tām ir krievu valodā.

Tāpat Valsts policijā vērsušies divi  iedzīvotāji, kuru apkrāpšanai izmantoti sludinājumu portāli.

Krāpnieki sazinājās ar cilvēkiem, kuri caur portāliem pārdeva  sev piederošas mantas un izteica vēlmi tās iegādāties. Ierodoties norunātajā vietā, krāpnieki par pirkumu norēķinājās ar aploksnēs ievietotām banknotēm. Atverot aploksnes, cietušie konstatēja, ka tajās  ievietotas kopētas eiro banknotes.

Lai izvairītos no līdzīgām situācijām, Valsts policija aicina iedzīvotājus un īpaši darbiniekus, kuri ikdienā sastopas ar lielām naudas summām, rūpīgi apskatīt katru saņemto eiro banknoti, kā arī iepazīstieties ar riro pretviltošanas pazīmēm. Ar drošības padomiem drošai pārejai uz eiro, kā arī eiro pretviltošanas pazīmēm ir iespējams  iepazīties Valsts policijas mājas lapā sadaļā "Drošs Eiro" 


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!