Foto: LETA
Augstākā tiesa (AT) šodien piesprieda mūža ieslodzījumu visiem trim vīriešiem, kuri apsūdzēti par uzņēmēju Genādija Peredeļska, Gata Aišpura un Aigara Lūša slepkavībām, kā arī bijušā Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča slepkavības mēģinājumu.

Arī pirmās instances tiesa visiem trim apsūdzētajiem - Latvijas pilsonim Mārtiņam Putniņam, Lietuvas pilsonim Sergejam Markevičam, kā arī Lietuvas pilsonim Edgaram Krogertam piesprieda mūža ieslodzījumu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem. Turklāt tiesa noteica, ka abi Lietuvas pilsoņi pēc pamatsoda izciešanas būs jāizraida no Latvijas. Putniņš apsūdzēts par minēto slepkavību organizēšanu, bet Markevičs un Krogerts - par šo slepkavību izpildīšanu. Visi trīs apsūdzētie iepriekš tiesā savu vainu noliedza.

AT preses sekretāre Baiba Kataja portālu "Delfi" informēja, ka tiesa pirmdien atcēla pirmās instances tiesas spriedumu un pieņēma jaunu spriedumu, bet nemainīja vīriešiem piespriesto mūža ieslodzījumu.

AT nemainīja Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru tiesa no visiem trim apsūdzētajiem bija piedzinusi ap 367 000 latiem.

Pirmdien AT pasludināto spriedumu vēl būs iespējams pārsūdzēt.

Jau vēstīts, ka apsūdzētajiem tika piespriests maksāt kompensācijas gan noslepkavoto uzņēmēju tuviniekiem, gan apdrošināšanas kompānijām, gan arī jāsedz ar tiesāšanos saistītie izdevumi.

Piemēram, cietušais Vaškevičs saskaņā ar tiesas spriedumu no apsūdzētajiem saņemtu 64 000 latu, savukārt Vaškeviča tēvam, kura mašīna tika uzspridzināta, pienāktos vairāk nekā 15 000 latu kompensācija.

Kā ziņots, Markevičam, Krogertam un Putniņam apsūdzības bija uzrādītas pēc Krimināllikuma (KL) 118.panta 1. un 3.punkta - par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, kas paredz sodu - mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no 15 līdz 20 gadiem, un pēc KL 233.panta 2.daļas - par šaujamieroču, munīcijas, sprāgstvielu un spridzināšanas ietaišu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu un pārvadāšanu, kas paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem. Apsūdzības tika uzrādītas saskaņā ar minētajiem KL pantiem redakcijā līdz 2008.gada 12.janvārim.

Katram no apsūdzētajiem nedaudz atšķiras apsūdzības kvalifikācija, bet tieši Putniņš tiek uzskatīts par noziegumu organizatoru. Šajā lietā iesaistīts vēl viens Lietuvas un viens Latvijas pilsonis, bet viņu lietas izdalītas atsevišķi un vēl tiek izmeklētas.

2007.gada februārī Rīgā, Slokas ielas mājas pagalmā, tika nošauts uzņēmējs Peredeļskis, 2007.gada septembrī Jēkabpilī, Rīgas ielā, tika nošauts uzņēmējs Aišpurs, bet 2008.gada janvārī Garkalnes novada Priedkalnē tika nošauts uzņēmējs Lūsis.

Viens no uzņēmējiem nodarbojās ar kravu pārvadājuma biznesu, divi pārējie - ar gaļas pārstrādes biznesu.

Savukārt automašīna "Subaru Impreza", ar kuru pārvietojās Vaškevičs, tika uzspridzināta 2007.gada 21.maijā. Vaškevičs šajā incidentā guva smagus miesas bojājumus.

2009.gada decembrī policija paziņoja par vairāku uzņēmēju slepkavību atklāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!