Foto: LETA

No amata atstādināto "Rīgas Centrāltirgus" (RCT) vadītāju Anatoliju Abramovu apsūdz korupcijā. Pēc tiesībsargājošo iestāžu savāktās informācijas, Abramovs no firmas "Dezinfa" personiskām vajadzībām pieņēmis degvielas karti, ļaujot uzņēmumam uzvarēt iepirkumā par kaitēkļu iznīdēšanu, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Izgaismoto gadījumu var vērtēt kā visai nenozīmīgu, taču RCT apgroza prāvus naudas līdzekļus - 7 miljonus eiro gadā, un ir nozīmīgs instruments pie varas esošajiem Rīgas domē. Centrāltirgus tērē iespaidīgas summas reklāmai un mārketingam un pie viena tas nodrošina reklāmu arī galvaspilsētas varas partijām. Korupcijā apsūdzētais Abramovs kā padomnieks turpina piedalīties uzņēmuma darbībā un ir zināms kā sens "Saskaņas" līdera Jāņa Urbanoviča biznesa partneris.

Pagājušā gada pavasarī RCT izsludināja iepirkumu par žurku un citu kaitēkļu iznīdēšanu. Šādus pakalpojumus sniedz vairākas firmas, un konkurence ir gana liela. Bet iepirkuma cena turpat 23 tūkstoši eiro.

Pie pasūtījuma tika firma "Dezinfa". Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzskata, ka tas noticis ar RCT valdes priekšsēdētāja Abramova gādību. Viņš, pēc tiesībsargu, domām palīdzējis sagatavot dokumentus iepirkumam. Par to "Dezinfa" darbinieks Abramovam esot pateicies ar firmas degvielas karti, ko Abramovs arī izmantojis. Šogad 18.maijā prokuratūra tirgus vadītājam uzrādīja apsūdzību kukuļņemšanu.

"Tie nodarījumi, kas ir pieminēti – es tos uzskatu par nepamatotiem un zināmā mērā interesantiem," raidījumam notikušo komentē Abramovs.

KNAB aizliedzis Abramovam turpmāk būt valdes priekšsēdētājam. Abramova vietā jaunu cilvēku pašvaldības uzņēmuma vadībā nemeklēja. Bet Abramovam radīja speciālu amatu – valdes padomnieks. Kā nesen novēroja "Nekā Personīga", Abramovs piedalās centrāltirgus valdes sēdēs kā pilntiesīgs tās dalībnieks. Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S) neesot iebildumu par Abramova darbu un viņš vēloties, lai Abramovs pabeidz darbu pie iesāktā - bruģēšanas darbiem tirgus laukumos un kanālmalas sakārtošanu.

Raidījums atgādina, ka RCT ir ar plus zīmi strādājošs pašvaldības uzņēmums, tā apgrozījums pēdējos gadus ir septiņi miljoni eiro, peļņa vairāki simti tūkstošu eiro.

Lielas summas pašvaldības uzņēmums tērē reklāmai medijos – šogad 178 tūkstošus eiro. Laikrakstos, kur ievietota tirgus reklāma, pamanāmas ir slavinošās publikācijas par Rīgā valdošajām partijām Saskaņu un "Gods kalpot Rīgai".

Abramovs ir bezpartejisks. Bet zināms, ka "Saskaņai" nākot pie varas Rīgā, šai amatā viņu rekomendēja "Saskaņas" līderis, Saeimas deputāts Jānis Urbanovičs.

Abramovs savulaik kā jurists palīdzēja Urbanoviča un vēl triju Krievijas pilsoņu dibinātajai firmai "Eiro reģions", kas plānoja celt Latvijā atpūtas kompleksu.

Abramova māsa Iveta Metule ir rīkotājdirektore kādā citā Urbanoviča firmā "Tiesisko pētījumu centrs". Uzņēmums, kas sniedz biznesa konsultācijas, aktīvu saimniecisko darbību patlaban neveic. Neskatoties uz to, pirms trim gadiem Valsts ieņēmumu dienests nācis pretī šai firmai un dzēsis 13 tūkstošus lielos nodokļu parādus. Urbanovičs, saka, ka ir īpašnieks šajā uzņēmumā tikai uz papīra un par firmu tagad neko nezina.

Raidījums norāda, ka RCT darbu atraduši daudzi "Saskaņas" deputāti - valdē ir Rīga domes deputāte Tatjana Lukina. Par pašvaldības uzņēmuma tēlu rūpējas Ivars Jakovels, kurš ir "Saskaņas" deputāts Jelgavas domē. Apsaimniekošanas nodaļas vadītājs ir bijušais Saeimas deputāts Aleksandrs Sakovskis, kuru 12.Saeimā neievēlēja.

Par RCT Juridiskās daļas vadītāju strādā Māris Skudra, kurš iepriekš no partijas saraksta kandidējis parlamenta vēlēšanās. Transporta daļu vada Jurijs Pudovs un "Saskaņas" pārstāve Tamāra Jermakova ir Gastronomijas paviljona vadītāja.

No rudens RCT strādā arī "Saskaņas" Rīgas domes deputāte Svetlana Savicka, kuras dzīvesbiedrs Vladimirs Telešs bija spiests atstāt darbu citā pašvaldības uzņēmumā "Rīgas namu pārvaldnieks", kad atklātībā nāca ziņas, ka viņš tiesāts par slepkavību un zādzību. RCT nevēlējās atklāt, kāda ir minēto darbinieku alga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!