Foto: DELFI

Vērienīgās rotācijas Valsts policijā nav saistītas ar līdzšinējā Ekonomisko noziegumu pārvaldes priekšnieka Gata Gudermaņa nelegālo cigarešu iznīcināšanas biznesu. To mērķis ir uzlabot ekonomisko noziegumu izmeklēšanu, kas jau ilgu laiku policijai tiek pārmesta kā neefektīva no Ģenerālprokuratūras puses, Latvijas Televīzijas rīta raidījumā “Rīta Panorāma” sacīja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Policijas šefs raidījumam atgādināja, ka Gudermaņa uzņēmējdarbību izvērtēja arī Korupcijas novērošanas un apkarošanas birojs (KNAB). "Mēs no KNAB saņēmām atbildi, ka viss ir likumīgs. Jau iepriekš es minēju, ka Gudermaņa bizness izskatījās nesmuki, bet viss bija likumīgi," norādīja Ķuzis.

Policijas priekšnieks sacīja, ka Valts policijai no prokuratūras jau vairākkārt ir ticis pārmests par darba kapacitāti un organizāciju ekonomisko noziegumu izmeklēšanā. Valsts policija secinājusi, ka situācijas uzlabošanai nepietiek tikai ar Ekonomisko noziegumu pārvaldes darba uzlabošanu, bet jāstiprina joma kopumā – tātad arī reģionālais līmenis. Līdz ar to ķuzis atzina, ka gaidāmās rotācijas ir visas sistēmas sakārtošana.

"Protams, ka viennozīmīgi pateikt, ka ir viens iemesls nevar. Jautājums ir gan par izmeklētāju pieredzi un kapacitāti. Ļoti daudz augsti kvalificēti speciālisti aizgāja un tagad mēs veidojam jaunu komandu. Ekonomiskie noziegumi nav klasiski noziegumi, kurus policija ir pieradusi izmeklēt. Vajadzīgas fundamentālas zināšanas. Tie ir traucējošie faktori, kurus mēs sākam risināt," jautāts par problēmām ekonomisko noziegumu izmeklēšanā, komentēja Ķuzis, piebilstot, ka Gudermaņa sešu gadu pieredze kā Ekonomisko noziegumu pārvaldes vadītājam būs noderīga jaunajā amatā.

Vaicāts par to, vai var uzskatīt, ka līdz ar rotācijām Gudermanis tiek pazemināts amatā, Ķuzis atbildēja, ka darbinieki tiek pārcelti amatos, saglabājot visas sociālās garantijas. Ķuža lēmums ir uz laiku uz trīs gadiem.

Jau ziņots, ka Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis parakstījis pavēli par darbinieku rotāciju, ar kuru no 1.maija par Ekonomisko noziegumu pārvaldes (ENAP) priekšnieku kļūs Zemgales reģiona pārvaldes Organizētās noziedzības un ekonomisko noziegumu apkarošanas nodaļas priekšnieks Pēteris Bauska.

Savukārt līdzšinējais ENAP priekšnieks Gatis Gudermanis tiks pārcelts Kriminālizmeklēšanas pārvaldes (KIP) priekšnieka vietnieka amatā.

Žurnāls "Ir" pagājušā gada nogalē vēstīja, ka Gudermanis un Kviesītis, kurš arī savulaik vadīja ENAP, ir saistīti ar uzņēmumiem, kas nodarbojas ar atkritumu un arī kontrabandas cigarešu iznīcināšanu.

Abas minētās policijas amatpersonas 2007.gadā tieši vai pastarpināti kļuvušas par līdzīpašniekiem divos Vangažos reģistrētos uzņēmumos - atkritumu pārstrādes firmās "Regreen" un "Entalpija". Gudermanis kapitāldaļas reģistrējis neslēpjoties, ar savu vārdu, savukārt Kviesīšu ģimeni firmā pārstāv Raula dzīvesbiedre Kristīne.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) pagājušā gada nogalē intervijā LNT raidījumam "900 sekundes", komentējot Gudermaņa dalību uzņēmumos, kas nodarbojas ar atkritumu un kontrabandas cigarešu iznīcināšanu, sacīja, ka šāda rīcība neesot ētiska. Kozlovskis gan toreiz piebilda, ka pašlaik Gudermanis no dalības uzņēmumā ir izstājies.

KNAB priekšnieka vietniece korupcijas novēršanas jautājumos Ilze Jurča iepriekš Latvijas Radio paskaidroja, ka likumā nav noteikti komercdarbības ierobežojumi šādām amatpersonām, ierobežojumi ir tikai policijas vadītājam un vietniekiem, jo runa ir par samērīgumu. Savulaik par ierobežojumiem diskutēts un secināts, ka zemāka ranga amatpersonām un tuviniekiem nav jānosaka komercdarbības ierobežojumi.

Tāpat jau ziņots, ka KNAB pārbaudē nav konstatējis pārkāpumus saistībā ar Gudermaņa dalību atkritumu un kontrabandas cigarešu iznīcināšanas uzņēmumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!