Foto: LETA

Komentējot Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) lēmumu nevirzīt apstiprināšanai amatā Rīgas Juridiskās augstskolas rektoru Melu Keniju un Rīgas Ekonomikas augstskolas ("SSE Riga") rektoru Andersu Pāzlovu, ministrs Kārlis Šadurskis (V) izteicies, ka nepieciešams rast tādu tiesiskās vides risinājumu, kas dod iespējas augstskolām piesaistīt visatbilstošāko un profesionālāko akadēmisko personālu un rektorus, liecina Šadurska ieraksts sociālajā vietnē "Facebook".

"Esmu dziļi pārliecināts par to, ka Latvijas augstākās izglītības telpas attīstībai ir nepieciešami tādi tiesiskās vides risinājumi, kas dod iespējas augstskolām piesaistīt gan viesprofesūru, gan nodrošināt plašākas un lielākas iespējas iekļauties tādā starptautiskās augstākās izglītības telpā, kuru pamats ir demokrātijā balstītās vērtības. Šie jautājumi jau tiek risināti," paziņojumā raksta Šadurskis.

Izglītības ministrs sola rosināt iniciatīvas, kas tiesisko vidi ļaus sakārtot tā, lai augstskolas varētu piesaistīt visatbilstošāko un profesionālāko akadēmisko personālu, tostarp rektorus.

"Taču ir jāsaprot, ka šajos jautājumos ir vajadzīga arī plašāka nozares, sabiedrības, arī politiskā diskusija," akcentē ministrs, piebilstot, ka jautājums ir ne tikai par augstskolu pārvaldes īstenošanas kritērijiem, bet arī par valsts valodas un politiku un valodas likumu.

Vienlaikus paziņojumā Šadurskis izsaka atzinību par Rīgas Ekonomiskās augstskolas, Rīgas Juridiskās augstskolas un izglītības iestāžu rektoru ieguldījumu Latvijas augstākās izglītības telpas stiprināšanā, nodrošinot raudzes attiecīgu jomu ekspertu sagatavošanā, kas dod nozīmīgu ieguldījumu valsts attīstībā.

Vēstīts, ka saistībā ar latviešu valodas nezināšanu pietiekamā līmenī no amata nāksies šķirties "SSE Riga" rektoram Pālzovam.

IZM jau iepriekš pieņēmusi lēmumu nepietiekamo valsts valodas zināšanu dēļ tomēr nevirzīt apstiprināšanai valdībā Rīgas Juridiskās augstskolas rektora amata kandidātu Melu Keniju. Viņa vietā par rektora vietas izpildītāju valdība otrdien apstiprināja Latvijas Universitātes prorektoru Jāni Ikstenu.

Reaģējot uz ministrijas lēmumu, vairāki politiķi un politiskās partijas aicinājušas grozīt Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka augstskolu darbiniekiem nepieciešamo latviešu valodas zināšanu līmeni.

Kā liecina "SSE Riga" mājaslapā publicētais ziņojums, augstskola nav saņēmusi no IZM oficiālu atbildi, ka ministrija nevirzīs atkārtotai apstiprināšanai Pāzlovu. "SSE Riga" ministrijai nepieciešamos dokumentus iesniegusi jau septembrī.

Augstskola atgādina, ka saskaņā ar likumu augstskolas rektora pienākumus pildīs līdzšinējais rektors līdz jauna rektora iecelšanai vai rektora pienākumu izpildītāja iecelšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!