Foto: LETA

Arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) līdzīgi kā koalīcijā esošās "Vienotības" Saeimas deputāts un frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis "optimizējis" nodokļus un piekopis likumīgu nodokļu apiešanu, ceturtdien raksta laikraksts "Neatkarīgā".

Sprūdža valsts amatpersonas deklarācija, kā arī viņa atbildes uz "Neatkarīgās" jautājumiem liecina, ka Sprūdžam piederošās kapitālsabiedrības nav viņam maksājušas algu par darbu valdes locekļa vai valdes priekšsēdētāja amatos, bet gan viens no šiem uzņēmumiem ir izsniedzis viņam vērienīgu aizdevumu.

Sprūdža valsts amatpersonas deklarācija liecina, ka viņš pērn vēlā rudenī, jau būdams valsts amatpersonas statusā, ņēmis 108 408 latu lielu kredītu, palielinot kopējās parādsaistības līdz 409 000 latu.

Saskaņā ar deklarāciju Sprūdžs algu sev piederošos uzņēmējsabiedrībām algu nav saņēmis, lai gan vēl aptuveni mēnesi bijis valdes loceklis sešos uzņēmumos. Sprūdžs to avīzei apstiprinājis arī rakstiski: "Nē, par darbu sev piederošajās uzņēmējsabiedrībās atalgojumu nesaņēmu. Daļā uzņēmumu valdes locekļa funkcijas tika veiktas saskaņā ar pilnvarojuma līgumu bez atlīdzības, piemēram, (bet ne tikai) gadījumos, ja uzņēmumā ir vairāki valdes locekļi. Dažos no uzņēmumiem spēkā bija darba līgumi pēc stundu apmaksas principa. No 17. 10. praktiski viss laiks tika veltīts amatpersonas darbam, nevis darbam uzņēmumu valdēs."

Sprūdžs atzinis, ka 108 408 latu kredītu viņam izsniegusi viņa bagātākā uzņēmējsabiedrība SIA "Sensum Solutions" (iepriekš "Hansa World Latvia").

Saskaņā ar šī uzņēmuma 2010.gada pārskatu "Hansa World Latvia" arī iepriekš izsniedzis aizdevumu dalībniekam, kas tobrīd bija viens pats Sprūdžs, – 188 514 latu. Ministrs atzinis, ka šī bezprocentu aizdevuma "atgriešana man piederošajam uzņēmumam vēl nav notikusi."

Darba algas aizstāšana ar aizdevumiem valdes locekļiem, kuri vienlaikus ir arī šo uzņēmumu īpašnieki, ļauj "optimizēt" sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas 35,09% un arī iedzīvotāju ienākuma nodokli 25% apmērā, raksta avīze.

Savukārt Sprūdža padomniece juridiskos jautājumos Inga Antāne paziņojumā medijiem skaidro, ka ministrs patlaban atrodas atvaļinājumā, "taču viennozīmīgi vēlos uzsvērt, ka medijos vilktās paralēles ar tā saucamo Dzintara Zaķa gadījumu, kā arī pārmetumi, ka ministrs rīkojies amatpersonai neatbilstoši vai pat neētiski, ir nekorekti un neatbilstoši."

Antāne atzīmē, ka minētie darījumi nav notikuši, kamēr Sprūdžs ir ministra amatā, un "tādēļ tendencioza informācijas sagrozīšana ir uzskatāma par iespējamu apzinātu kaitniecību ministram un viņa uzsāktajām reformām".
 
Sprūdžs, sākot darbu ir ministra amatā, visu laiku velta darbam ministrijā. Viņam piederošo uzņēmumu vadība ir nodota menedžeriem, un ministrs uzņēmumu vadīšanai šobrīd savu laiku un enerģiju netērē. "[..] Tomēr mulsina, ka šis "atklājums" tiek publiskots tieši šobrīd, kad ministrs ir iesācis daudzas reformas gan pašvaldībās, gan arī ostās, kas tieši var ietekmēt arī politiķus un uzņēmējus, kuri tik ļoti cieši ir saistīti ar "Neatkarīgo"," tā Antāne.

Jau vēstīts, ka iepriekš kritiku par likumīgu nodokļu apiešanu izpelnījās Zaķis saistībā ar automašīnas "Volvo XC60" iegādi. Pēc plašās rezonanses sabiedrībā deputāts nolēma braucamo no sev piederošā uzņēmuma "Datoru centrs" atpirkt un tādējādi viņš cerēja atrisināt radušos morāli ētisko problēmu.

Šīs vasaras sākumā Sprūdžs kritizēts arī par to, ka, piedaloties paša vadītās Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas organizētā konkursā, ieguvis tiesības saņemt finansējumu savas privātmājas aprīkošanai ar saules kolektoriem. Tiesa, pēc tam, kad par konkursu sākts interesēties, ministrs esot pārdomājis un līgums par publiskā finansējuma piesaisti netikšot slēgts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!