Foto: LETA

"Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, kurš pagājušajā nedēļā izpelnījās plašu publicitāti saistībā ar automašīnas "Volvo XC60" iegādi, iespējams, izvairoties no nodokļu nomaksas, nolēmis šo braucamo no sev piederošā uzņēmuma "Datoru centrs" atpirkt, portālam "Delfi" apliecināja Zaķis.

Viņš pastāstīja, ka nedēļas nogalē Jēkabpilī ir ticies ar uzņēmuma "Datoru centrs" vadību, lai pārrunātu situāciju saistībā ar "Volvo" darījumu. "Datoru centra" vadība ir piekritusi automašīnu pārdot Zaķim.

"Neskatoties uz to, ka automašīna tīri labi noderētu saimniecībā pašam uzņēmumam, lai atrisinātu radušos problēmu, ir pieņemts lēmums to auto pārdot. Es to izdarīšu maksimāli īsā laikā – šonedēļ," teica deputāts.

Zaķis tādējādi cer atrisināt radušos morāli ētiskas problēmu.

"Es, protams, nožēloju to situāciju, kāda bija izveidojusies, un uzskatu, ka šādā veidā es pielieku punktu spekulācijām un atrisinu morāli ētiskas dabas problēmu, kas bija izveidojusies," pauda Zaķis.

Darījums ieplānots šonedēļ, pašlaik jau top automašīnas pirkšanas – pārdošanas līgums. To, par kādu cenu Zaķis automašīnu iegādāsies, viņš pagaidām vēl nevarēja pateikt, taču mašīnas cenu noteikšot ekspertīzē, un tā būšot atbilstoša tirgus situācijai un auto reālajai vērtībai.

Pārpērkot auto kā privātpersona, par šo darījumu būs jāapmaksā pievienotās vērtības nodoklis (PVN), savukārt par "Volvo" lietošanu vairs netiks maksāts "dienesta auto nodoklis", klāstīja Zaķis.

Uz jautājumu, vai viņam ir pietiekami daudz brīvu līdzekļu šīs automašīnas iegādei, Zaķis atbildēja apstiprinoši un paskaidroja, ka "Datoru centrs" viņam atmaksāšot aizdevumu un pēc būtības "mēs apmainīsim mašīnu pret aizdevumu".

Jau vēstīts - žurnālists Lato Lapsa pagājušajā nedēļā žurnālistiem sacījis, ka 2011.gada nogalē Zaķis nolēmis iegādāties jaunu automašīnu "Volvo XC60" un vērsies SIA "Mūsa Motors Rīga". Deputāts zinājis, ka viņam būs izdevīgāk, ja automašīnu pirks nevis viņš pats, bet viņam piederošā SIA "Datoru centrs". Zaķis aizdevis savai firmai 34 571 latu. Šī nauda aizskaitīta uz firmas kontu, lai tā iegādātos Zaķa kāroto transportlīdzekli, atbrīvojot viņu no nepieciešamības personīgi nomaksāt PVN.

Taču, ja "Datoru centrs" iegādātos automašīnu tieši no "Mūsa Motors Rīga", tai vienalga nāktos valstij samaksāt PVN, un to atgūt varētu, visticamāk, tikai pēc gada. Tāpēc "Mūsa Motors Rīga" minēto automašīnu par 40 100 eiro pārdevusi kādai Lietuvas firmai, bet tā tālāk - Zaķa firmai, stāstīja Lapsa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!