Foto: Reuters/Scanpix

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālās Asamblejas debatēs par reģionālo drošību Latvijas vēstnieks Jānis Mažeiks nolasījis Baltijas valstu un Polijas kopīgu paziņojumu, kurā reģiona valstis tiek aicinātas attīstīt labo praksi un iesniegt militāro lidojumu, kuģu maršrutu plānus gadījumos, kad militāras aktivitātes plānotas tiešā citu valstu teritoriālo ūdeņu tuvumā vai starptautiskajā gaisa telpā pie citu valstu robežām.

Kā informē Ārlietu ministrijā, paziņojumam pievienojušās valstis aicina demonstrēt labo gribu un izmantot lidaparātu signālu retranslatorus, kā arī atbildēt uz attiecīgo kontroles dienestu izsaukumiem. Šāds pasākumu kopums veicinātu lielāku savstarpējo uzticību, ļautu valstīm izvairīties no pārpratumiem un neprecīzas militāro aktivitāšu interpretēšanas.

Pie Baltijas valstu gaisa telpas robežām regulāri tiek konstatēti militāro lidmašīnu lidojumi, par kuriem nav iesniegti lidojumu plāni un kuru laikā nav ieslēgti lidaparātu signālu retranslatori, kas ļautu tos identificēt. Šādos gadījumos lidaparāta identificēšanu veic NATO valstu gaisa spēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!