Foto: AFP/Scanpix
Vērtējot patlaban notiekošās diskusijas par iespēju augstskolu studentiem piedāvāt militāro apmācību kursu, Rektoru padomes priekšsēdētājs Arvīds Barševskis skaidroja, ka gadījumā, ja tiks panākts lēmums par apmācību ieviešanu, studentiem tās netiks uzspiestas.

Barševskis aģentūrai LETA norādīja, ka Aizsardzības ministrija ir informējusi Rektoru padomi par šādu ieceri un patlaban ministrija izstrādā apmācības ieviešanas scenārijus, par kuriem diskutēs ar augstskolām un studentiem. Barševskis uzsvēra, ka šajās diskusijās noteikti tiks aicināta Latvijas Studentu apvienība. Līdz ar to dalība apmācībās varētu notikt tikai pēc brīvprātības principa.

"Ar Aizsardzības ministriju esam vienisprātis, ka saspīlētajā drošības situācijā studentiem jādod iespēja iesaistīties mūsu valsts aizsardzībā. Latvijas Zemessardzē ir izveidots un sekmīgi darbojas Studentu bataljons, kura pieredzi varēs izmantot militārās apmācības organizēšanā," sacīja padomes priekšsēdētājs.

Militārā apmācība netiek plānota kā obligāta studiju programmas sastāvdaļa, tomēr atsevišķās studiju programmās tas varētu būt izvēles studiju kurss, piekrītot iepriekš izskanējušam studentu viedoklim, pauda Barševskis.

Viņš skaidroja, ka, piemēram, ja studiju programmas saturs pieļauj un students izrāda interesi, sporta nodarbību vietā varētu izvēlēties militāro apmācību.

Jau ziņots, ka nākamgad varētu sākties militārās mācības Latvijas studentiem, 23.martā telekanāla LNT raidījumā "900 sekundes" teica aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Viņš informēja, ka ir uzdevis Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem izstrādāt sistēmu, kā iesaistīt studentus militārajās apmācībās. Plānots, ka nākamgad varētu notikt pirmās militārās nometnes brīvprātīgajiem studentiem. Pēc apmācības cikla pabeigšanas šie studenti saņemtu rezerves virsnieku pakāpes.

Vējonis uzskata, ka tas paaugstinās patriotismu un gatavību aizsargāt valsti.

Šādu ideju konceptuāli atbalstīja arī lielākajās Latvijas augstskolās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!