Foto: DELFI

Rīgas apgabaltiesa 3.septembrī pasludinās spriedumu bijušā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētāja Ruslana Balakleiska prasībā pret biroju par darba devēja rīkojuma, darba līguma uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu un atjaunošanu darbā, kā arī vidējās izpeļņas piedziņu.

Kā norādīja apgabaltiesas preses sekretāre Inta Šaboha, lietu šodien izdevās izskatīt pēc būtības un nolēmums būs pieejams 3.septembrī plkst.9.55.

Iepriekš Balakleiska tiesāšanās ar KNAB saistībā ar atbrīvošanu no amata notika administratīvā kārtībā. Administratīvā rajona tiesa pieteicēja sūdzību par lēmumu viņu atbrīvot no amata noraidīja, tāds pats nolēmums bija arī Administratīvajā apgabaltiesā. Taču Augstākā tiesa kasācijas kārtībā apgabaltiesas spriedumu atcēla un izbeidza tiesvedību lietā, norādot, ka lieta nav piekritīga administratīvajai tiesai.

Pašreiz notiekošajā tiesvedībā Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa pirmajā instancē 24.martā Balakleiska prasību par darba devēja rīkojuma, darba līguma uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu, atjaunošanu darbā un vidējās izpeļņas piedziņu noraidīja. Tomēr pieteicējs spriedumu pārsūdzēja.

Jau ziņots, ka Balakleiska tiesvedība ar biroju notika par viņa disciplināru sodīšanu, tas ir, atbrīvošanu no amata, saistībā ar informācijas noplūdi tā dēvētajā "Latvenergo" lietā. Pērn novembrī pirmās instances tiesa - Administratīvā rajona tiesa - noraidīja Balakleiska pieteikumu, kurā viņš lūdza atzīt minēto KNAB rīkojumu par prettiesisku.

Savukārt Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa 13.jūnijā pilnībā attaisnoja Balakleiski krimināllietā. Prokurors Sergejs Petruhno gan notikušajās tiesas debatēs apsūdzēto bija prasījis atzīt par vainīgu pēc diviem Krimināllikuma (KL) pantiem un sodīt ar 280 stundu piespiedu darbu, savukārt pats Balakleiskis pauda uzskatu, ka ir izdarījis tikai disciplināru pārkāpumu, nevis noziedzīgu nodarījumu, tāpēc viņš lūdza tiesu taisīt attaisnojošu spriedumu. Vienlaikus Balakleiskis nenoliedza savas faktiskās darbības, kādas tās izklāstītas apsūdzībā.

Tagad lietu paredzēts turpināts skatīt Rīgas apgabaltiesā rīt, 21.augustā. Pagājušā gada 7.septembrī Ģenerālprokuratūra iesniedza apelācijas protestu par Centra rajona tiesas spriedumu, ar kuru Balakleiskis tika pilnībā attaisnots.

Kā ziņots, saskaņā ar apsūdzību Balakleiskis kompaktdiskus ar kriminālprocesā noklausīto sarunu ierakstiem paņēmis no savas nesen darbā pieņemtās kolēģes galda, nokopējis to saturu un nolicis atpakaļ. Neatbildēts paliek jautājums, kā audio failu kopijas nonāca līdz portālam "Pietiek.com". Apsūdzībā, kuru tiesā lasīja prokurors, nebija minēts, kam Balakleiskis nodevis ierakstus.

Lietas materiālu nopludināšanas kriminālprocesā par cietušajiem atzīti bijušais "Latvenergo" prezidents Kārlis Miķelsons, toreizējais uzņēmuma viceprezidents Aigars Meļko un biznesa konsultants Andrejs Livanovičs. Tieši viņu savstarpējās telefonsarunas dzirdamas Balakleiska nokopētajos un vēlāk portālā "Pietiek.com" publiskotajos audio failos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!