Foto: LETA
Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) pirmdien apspriedusi Saeimas lēmumu neatļaut kratīšanu deputāta Aināra Šlesera (PLL) mājās, ko prezidents Valdis Zatlers minēja kā vienu no iemesliem ierosinājumam atlaist 10. Saeimu, un noskaidrots, ka "tagad mēs būtu balsojuši savādāk", sacīja ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Viņš norādīja, ka pats nepiedalījās ceturtdien ārkārtas sēdē, kurā lemts par atļauju kratīšanai Šlesera dzīvesvietās. Pirms balsojuma neesot notikusi frakcijas sēde un katrs deputāts par savu rīcību izšķiries pats, sacīja Brigmanis. Problēmas izraisīja divas dažādas prokuratūras vēstules, pirmo no kurām deputāti uztvēruši kā tādu, kurā nav pausts atbalsts Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja lūgumam veikt kratīšanu Šlesera mājās. Turklāt ar pamatojumu nepieciešamībai veikt kratīšanu Šlesera mājās deputāti nebija paguvuši iepazīties.  

"Tagad, redzot tos dokumentus, kā tas ir, skaidrs, ka mēs nobalsotu par atļauju [veikt kratīšanu]," sacīja Brigmanis.

Viņš arī atzina, ka "ZZS principā nebūtu nekādu problēmu arī pārbalsot par šo lēmumu", taču ZZS pati nerosinās pārbalsošanu, jo tas būtu jādara "tiem, kam tas nepieciešams".

Brigmanis arī noraidīja pieļāvumus, ka tā ZZS reaģē tikai tāpēc, ka prezidents ierosinājis atlaist Saeimu, šādā veidā mēģinot labāk izskatīties vēlētāju acīs pirms iespējamam ārkārtas vēlēšanām.

Par pašu prezidenta lēmumu rosināt Saeimas atlaišanu ZZS nekādu viedokli neformulēs, jo tagad vienkārši jāgaida referendums. Brigmanis arī pieļāva, ka ZZS nebūtu nekādu problēmu, ja koalīcijas partneri no "Vienotības"  prasītu ZZS atbalstu likumprojektu pieņemšanai, kas mazinātu oligarhu varu, tikai "jāsagaida šie likumprojekti, kuros būtu pateikt, kas ir oligarhs".

Brigmanis arī norādīja, ka par rīcību prezidenta vēlēšanās ZZS valde nelēma, jo par to vēl runās frakcija.  Pats Brigmanis, kurš iepriekš solīja balsot par Zatleru, tagad esot "pārdomu pilns" par to, vai viņš vispār tagad ir morāli tiesīgs ceturtdien vēlēt prezidentu.  

Jau ziņots, ka Pēc Saeimas ceturtdienas lēmuma neļaut KNAB veikt kratīšanu bieži vien par oligarhu dēvētā politiķa, Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietās, Zatlers nolēma rosināt atlaist tikai pirms septiņiem mēnešiem ievēlēto 10.Saeimu.


Par atļauju kratīšanai nobalsoja "Vienotības" un VL-TB/LNNK deputāti, pret bija pieci PLL deputāti, ka arī Iveta Grigule un Vitauts Staņa no Zaļo un Zemnieku savienības, bet atturējās "Saskaņas centra" un ZZS frakcijas, kā arī Guntis Ulmanis (PLL). Pats Šlesers balsojumā nepiedalījās.

Atļauju kratīšanai KNAB lūdza trešdien sāktās vērienīgās operācijas ietvaros. Trešdien KNAB veica kratīšanu īpašumos, kas, pēc izmeklētāju domām, pieder par Latvijas oligarhiem dēvētajiem politiķiem - Andrim Šķēlem, Aināram Šleseram un Aivaram Lembergam. KNAB 20.maijā sācis kriminālprocesu pēc vairākos Krimināllikuma pantos paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm - par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, izvairīšanos no deklarācijas iesniegšanas, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kukuļņemšanu, kukuļdošanu, neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos un valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!