Foto: AP/Scanpix
Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien apspriedīs, kā praksē darbojas normas, kas attiecas uz to personu reabilitēšanu, kas nepamatoti bija ievietotas psihiatriskajās klīnikās padomju laikā un pakļautas piespiedu ārstēšanai, liecina komisijas darba kārtība.

Prokuratūra informēja, ka kopš likuma pieņemšana saņemti septiņi iesniegumi, no kuriem pieci atzīti par pamatotiem un notikta viena ekspertīze.

Saeima 2013.gada jūnijā pieņēma likumu "Par Latvijas un PSRS psihiatriskajās ārstniecības iestādēs laika posmā no 1940.gada 17.jūnija līdz 1991.gada 21.augustam nepamatoti ievietotajām personām".

Likums paredz – ja persona par savu politisko pārliecību, reliģiskajiem uzskatiem, par rases vai nacionālo piederību, par piederību pie noteiktas sabiedrības šķiras, sociālā slāņa vai seksuālās orientācijas vai citu apstākļu dēļ laika posmā no 1940.gada 17.jūnija līdz 1991.gada 21.augustam bez tiesas nolēmuma tika nepamatoti ievietota Latvijas PSR vai PSRS psihiatriskajās ārstniecības iestādēs, tai jāvēršas prokuratūrā, kas lēmuma pieņemšanai piesaistīs ekspertu komisiju.

Iepriekš tika lēsts Latvijā varētu būt apmēram 30 personu, kuras represētas politisko uzskatu vai rīcības dēļ, bez tiesas nolēmumiem nepamatoti ievietojot tās psihiatriskajās slimnīcās piespiedu ārstēšanai. Šīm personām ir noteikti dažādi ierobežojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!