Foto: LETA

Latvijas Universitāte (LU) pārsūdzējusi Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) lēmumu, ar kuru tika konstatēts, ka augstskolai neesot bijušas tiesības piešķirt doktora zinātniskos grādus mākslas zinātnē, apstiprināja LU Preses centrā.

Dokumentus LU nosūtījusi IKVD piektdien pēcpusdienā, kas arī bija pēdējā diena, lai apstrīdētu dienesta lēmumu.

Tikmēr IKVD vadītāja Inita Juhņēviča sacīja, ka dienests dokumentus vēl nav saņēmis un cer sagaidīt tos šīs nedēļas laikā. Pēc pārsūdzības saņemšanas IKVD ar to iepazīsies un izvērtēs augstskolas argumentāciju.

Kā ziņots, pēc iepazīšanās ar dienesta lēmumu LU uzskata, ka tai bija tiesības izsniegt doktora zinātniskos grādus mākslā, jo iepriekšējo gadu akreditācijas dokumentos šādas tiesības ir ierakstītas.

LU uzsvēra, ka plašsaziņas līdzekļos izskanējušās ziņas, ka tā nav bijusi tiesīga piešķirt doktora grādu mākslā, nav patiesas un maldina sabiedrību. "Visi doktora grādi piešķirti par promocijas darbiem, kas atbilst augstākajiem akadēmiskajiem standartiem un ir nozīmīgs pienesums Latvijas zinātnei. Arī Valsts zinātnes kvalifikācijas komisija, kam pirms aizstāvēšanas tiek nosūtīti visi promocijas darbi, ir atzinusi tos par atbilstošiem valstī noteiktajām prasībām promocijas procesam," akcentēja LU.

Ministru kabineta noteikumos par doktora zinātniskā grāda piešķiršanas (promocijas) tiesību deleģēšanu augstskolām ir nosauktas doktora studiju programmas, kurās augstskolai ir tiesības piešķirt zinātniskos grādus, nevis iegūstamie doktora grādi. LU īsteno akadēmisko doktora augstākās izglītības programmu "Filoloģija", kura bija akreditēta 2008.gadā, bet 2013.gada 26.jūnijā ieguva akreditāciju līdz 2019.gadam studiju virziena "Valodu un kultūras studijas" sastāvā.

IKVD, izvērtējot tā rīcībā esošo informāciju, secināja, ka LU ir deleģētas doktora zinātniskā grāda piešķiršanas (promocijas) tiesības filoloģijā, bet ne mākslas zinātnē. "Latvijas Universitāte nebija tiesīga izveidot apvienoto Literatūrzinātnes, folkloristikas un mākslas zinātnes nozares promocijas padomi un apstiprināt tās nolikumu. Šādā situācijā apvienotās promocijas padomes pieņemtie lēmumi attiecībā uz doktora zinātnisko grādu mākslas zinātnē atzīstami par neleģitīmiem," skaidro IKVD.

Tāpat LU apvienotās promocijas padomes sastāvā bija iekļauti tikai divi zinātnieki, lai gan nepieciešami ir pieci, kuriem ir Latvijas Zinātnes padomes eksperta tiesības mākslas zinātnes nozarē. LU nebija tiesīga pieņemt pretendentu dokumentus mākslas doktora zinātniskā grāda saņemšanai un virzīt jautājumu par promocijas darbu aizstāvēšanu.

IKVD uzdeva LU izvērtēt apvienotās promocijas padomes mākslas zinātnē izveides un darbības likumību, konkrētām personām izsniegto diplomu tiesiskumu un iekšējās kvalitātes nodrošināšanas sistēmas un zinātniskās darbības vadības efektivitāti attiecībā uz promocijas procesa norisi mākslas zinātnē un sagaida atbilstošu rīcību.

Savukārt lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā pret LU rektoru Mārci Auziņu par valsts atzītu izglītības dokumentu izsniegšanas kārtības pārkāpšanu dienests nesāka, jo kopš pēdējā doktora diploma mākslas zinātnē izsniegšanas ir pagājuši vairāk nekā seši mēneši un ir iestājies administratīvā pārkāpuma noilgums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!