Foto: AFP/Scanpix

Augsta līmeņa konferencē "Re-launching the social dialogue" Eiropas Komisijas (EK) amatpersonas un nozares eksperti Briselē iezīmēs vadlīnijas turpmākam Eiropas Savienības (ES) sociālajam dialogam.

EK viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis trešdien Briselē žurnālistiem atzina, ka ceturtdienas konference būs pirmais šāda līmeņa notikums, kuru organizē jaunā EK. Pasākuma mērķis ir uzklausīt ES sociālo partneru un nacionālo organizāciju pārstāvju, kā arī politisko lēmumu pieņēmējus.

Dombrovskis vērsa uzmanību, ka Eiropa šobrīd pārvar nopietnu ekonomisko un sociālo krīzi un pirmo reizi kopš tās sākuma visās ES dalībvalstīs gaidāma ekonomiskā izaugsme. Tomēr vienlaikus ir svarīgi, ka ES iedzīvotāji ekonomisko atveseļošanos sajustu arī savās kabatās.

"Ir svarīgi, ka ekonomiskā atveseļošanās ir ilgtspējīga un ilgstoša. [Lēmumiem] ir jābūt tādiem, kas gan nodrošina ekonomisko atveseļošanos, gan arī jaunu darba vietu rašanos," uzsvēra Dombrovskis. EK viceprezidents arī sacīja, ka sociālais dialogs ir nākamo ES lēmumu fundamentāla sastāvdaļa.

Konferencei ir vairāki mērķi – izzināt, kādā veidā ES sociālā politika var sniegt konsultācijas gan darba ņēmējiem, gan nodarbinātajiem, tādā veidā nodrošinot to, ka tie var iesaistīties to lēmumu pieņemšanā, kuri ietekmē eiropiešu ikdienas dzīves un, kā dalībvalstis īsteno savienības līmenī pieņemtos lēmumus.

Tāpat ar sociālajiem partneriem paredzēts pārrunāt jautājumus, kuri ir saistīti ar ES ekonomiskās atveseļošanās procesu un iesaisti EK izvirzīto prioritāšu sasniegšanā. "Viens no solījumiem, kurus [EK prezidents Žans Klods] Junkers, izvirzīja stājoties amatā, bija pievērst uzmanību ekonomiskajiem un sociālajiem jautājumiem, kā arī stiprināt ES sociālā dialoga lomu. Sociālā un ekonomiskā politika ir divi galvenie pīlāri, kas nodrošina spēcīgu ES tirgus ekonomiku," teica Dombrovskis.

Nodarbinātības, sociālo lietu un iekļautības komisāre Marianna Tīsena tikmēr norādīja, ka sociālais dialogs ES nav sasniedzis savu pilno potenciālu un viņa sagaida lielāku sociālo partneru iesaisti jaunu ES lēmumu pieņemšanā. Tāpat EK vēlas redzēt sociālo partneru viedokli par izaicinājumiem, ar kuriem saskaras savienība.

Augsta līmeņa diskusijā par ES sociālā dialoga turpmāku attīstību piedalīsies EK komisāri un eksperti. Konferencē piedalīsies vadošie ES un nacionālā līmeņa sociālie, kā arī ES Padomes pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!