Foto: LETA

Patlaban ārstiem nav drošības, ka pacientu sensitīvie dati projektā e-veselība tiks aizsargāti, LNT raidījumā "900 sekundes" pirmdien sacīja Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide.

Pēc viņas teiktā, veicot trīs reizes testēšanu šī gada laikā, projektā e-veselība nav bijušas izmaiņas – tās problēmas, kas tika identificētas martā, līdz novembrim nav novērstas.

Viņa minēja, ka sistēma ir ļoti lēna un neērta. Tas, ka sistēma ir lēna, atņem laiku ārsta sarunai ar pacientu. Turklāt vairākas prasības, kas tagad būs jānorāda, piemēram, darba nespējas lapā, ir liekas.

Savukārt e-recepte pilnībā nav gatava darbam, sacīja Veide.

Viņas vērtējumā produkts ir neērts un negatavs, turklāt nav drošības, ka sensitīvie pacientu dati tiks aizsargāti gan ar likumdošanu, gan šajā sistēmā. Sistēmā tiek ievadīti ap 2 miljoniem iedzīvotāju datu, ko varēs apstrādāt ap 4000 ārstniecības iestāžu un 7000 ārstu, tāpēc šiem datiem būtu jābūt ļoti lielā drošībā, uzsvēra asociācijas vadītāja.

Vērtējot veselības aprūpes budžetu, Veide sacīja, ka ir skumīgi, jo finansējums netiek piešķirts pietiekošā apjomā, lai gan nozare atzīta par prioritāti. Lai varētu teikt, ka varam uzelpot, būtu nepieciešami nevis aptuveni 50 miljoni eiro, kas tagad "pielikti klāt", bet vajadzētu ap 130 vai 150 miljoniem eiro, sacīja mediķe.

Viņa atzina, ka ir redzami sāpīgi lēmumi, ko pieņem politiķi – paaugstinot algas sev un ministriem, kā arī parlamentārajiem sekretāriem. Ja deputāti sevi vērtē kā tautas kalpus, tad varbūt vispirms būtu jāsāk ar atalgojuma palielināšanu tautai – skolotājiem un mediķiem, bet pēc tam tikai sev, sacīja ārste.

"Ja mēs gribam tiešām uzlabot veselības aprūpi pacientiem, tad jādomā par atalgojuma palielināšanu mediķiem," norādīja Veide, atzīmējot, ka jaunie kolēģi dakteri un medmāsas brauc prom no Latvijas. Jau patlaban trūkst operāciju māsu, anesteziologu – arī operācijas personāla trūkuma dēļ jau tiek atliktas.

Veide atzīmēja, ka asociācija apsver iespēju rīkot streiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!