Krišjānis Kariņš (ETP), ieņemdams 11. vietu, ir vienīgais no Latvijas Eiropas Parlamenta (EP) deputātiem, kurš iekļuvis politiskās domnīcas "VoteWatch Europe" veidotajā ietekmīgāko EP deputātu TOP 70.

Domnīca, kura regulāri sadarbojos ar Londonas Ekonomikas un politisko zinātņu augstskolas un Ņujorkas Universitātes politikas zinātniekiem, otrdien publiskojusi 70 EP deputātu vārdus, kuriem, kā izpētījusi organizācija, ir vislielākā ietekme EP.

Veidojot topu, ņemti vērā ieņemamie amati, līdzdalība ziņojumu sagatavošanā, kā arī aptaujāti respondenti, kas pārstāv citas politiskās domnīcas, Eiropas lietu organizācijas, universitātes un oficiālās ES institūcijas.

Topā pirmo vietu ieņem EP prezidents Martins Šulcs. Kariņš ieņem 11.vietu, par vienu pozīciju apsteidzot Giju Verhofštatu, kuru nule kā EP apstiprināja par pārrunu vedēju "Brexit" jautājumos. Lietuvas deputāti šajā sarakstā nav iekļuvuši, bet Igauniju pārstāv viena politiķe Kaja Kalass, kura ierindota 58. vietā.

Organizācija pētījuma aprakstā norāda, ka respondenti EP politisko grupu koordinatorus EP komitejās uztver par svarīgākiem, nekā tos politiķus, kuri savulaik ieņēmuši ES komisāru amatus vai bijuši savu valstu ministri, vai premjeri.

Tas arī izskaidrojot Kariņa augsto vietu – viņš ir ietekmīgākās EP politiskās frakcijas ETP – Eiropas Tautas partijas – koordinators Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komitejā.

Tāpat viņš kā politiskās grupas koordinators pārstāv ETP izmeklēšanas komitejā saistībā ar emisiju mērījumiem autobūves nozarē. Komitejas koordinators parasti vada frakcijas darbu attiecīgajā jomā, nosakot prioritātes, izstrādājot kopējo pozīciju un pārstāvot frakciju šajos jautājumos.

Šāda veida ietekmes saraksti gan nav nekas jauns, tā šī gada pavasarī pazīstamais politikas analītikas medijs "Politico" publicēja pats savu ietekmīgāko EP deputātu sarakstu, tajā iekļaujot deputātus no Lietuvas un Igaunijas, bet latviešus atstājot ārpus tā.

EP kopumā ir 751 deputātu vieta, Latviju tajā pārstāv astoņi politiķi – Kariņš, Sandra Kalniete, Inese Vaidere, Artis Pabriks, Roberts Zīle, Tatjana Ždanoka, Andrejs Mamikins un Iveta Grigule.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!