Foto: AFP/Scanpix

Vizītē Rīgā ieradusies Eiropas Savienības (ES) Augstā pārstāve ārlietās Katrīna Eštone, lai tiktos ar Latvijas pirmajām amatpersonām. Galvenie sarunu temati ir politiskā krīze Ukrainā, kā arī Latvijas attiecības ar Krieviju.

Pēc tikšanās ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (RP), Eštone pateicās savam labajam draugam un kolēģim Edgaram, kā arī Latvijai par uzaicinājumu.

Tikšanās laikā abi diplomāti esot pārsprieduši Latvijas gatavošanos ES prezidentūrai un šajā laika posmā svarīgos paveicamos ārpolitikas jautājumus. Taču pēc abu diplomātu teiktā spriežot, būtiskākais sarunā bijis Ukrainas temats.

"Mani satrauc ziņas no Ukrainas, pēc iespējas ātrāk šajā valstī ir jāatjauno politiskais dialogs, kurā būtu iesaistīt gan sabiedrības pārstāvji, gan parlaments," norādīja Eštone.

Eštone arī norādīja, ka augsti novērtējot zinošos un profesionālos Latvijas ārlietu dienesta pārstāvjus, kas kvalitatīvi strādā ES ārlietu dienestā.

Atbildot uz portāla "Delfi" jautājumu, vai ir ticis pārrunāts arī jautājums par Krievijas "maigās varas" ietekmi Latvijā, kas tikko izpelnījās lielu uzmanību Saeimas ārpolitikas debatēs, abi diplomāti atbildēja izvairīgi.

"Mēs pārrunājām arī ES attiecības ar Krieviju. (..) Taču ne šādā griezumā, šis jautājums vairāk ir Latvijas iekšpolitikas jautājums, nevis ES ārpolitikas," norādīja Rinkēvičs.

Savukārt Eštone sacīja, ka Krievija ir ļoti būtisks ES sadarbības partneris, tomēr nepieciešamības gadījumā ES varot arī stingri vērsties pret Krieviju, risinot dažādas problēmas.

Rinkēvičs turpināja, "ir jāgatavojas, prezidentūras laikā var rasties dažādi riski, piemēram, kā Lietuvā dīvainais piena importa aizliegums

ES augstā ārlietu līdere arī ļoti priecājās par skaisto Rīgu, kurā labprāt atgrieztos siltākā laikā.

Eštone, kuras pārraudzībā ir ES ārpolitikas dienests, ceturtdien tikusies ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, premjeri Laimdotu Straujumu (V) un ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (RP).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!