Foto: LETA

Starp Latvijas, Itālijas un Luksemburgas parlamentiem panākta vienošanās cieši sadarboties triovalstu prezidentūras ES padomē laikā. Visu triju valstu parlamentu pārstāvji ir vienisprātis, ka ārējās un drošības politikas jomā galvenais akcents jāliek uz Austrumu partnerību un tās ietvaros sniedzamo atbalstu Ukrainai, Moldovai, Gruzijai un pārējām partnerības valstīm.

Itālijas Pārstāvju palātas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Mikēles Bordo, Luksemburgas parlamenta Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Marka Angela un Latvijas Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājas Zandas Kalniņas-Luksaševicas tikšanās laikā visu triju valstu parlamentu pārstāvji bijuši vienisprātis par to, ka gadījumā, ja situācija Ukrainā saasināsies, būtu atbalstāmas stingrākas ES sankcijas pret Krieviju. 

Itālijas, Latvijas un Luksemburgas Eiropas lietu komisiju vadītāji arīdzan vienojušies 18 mēnešus ilgās prezidentūras laikā īpašu uzmanību pievērst ekonomikas konkurētspējai, ārējai un drošības politikai, kā arī nacionālo parlamentu lomas ES likumdošanā stiprināšanai.

Triovalstu prezidentūra tiek īstenota, sadarbojoties trim dalībvalstīm, kuras uzņemas prezidentūru viena pēc otras. Katra valsts prezidentūras pienākumus pilda sešus mēnešos, pamatojoties uz kopīgu trio darba programmu.

Latvija būs ES prezidējošā valsts 2015.gada pirmajā pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!